Povratak

Povraćanje i bezvoljnost mačka nakon konzumiranja začinjene hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sonja Andjelkovic


Odgovara:
Sonja Anđelković, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Javljam Vam se u vezi svog kućnog mačka starog 14 godina. Naime, u nedjelju navečer sam ga nahranila i izgleda da je pojeo više nego što je mogao te je povraćao, vjerojatno tokom noći. Od ponedjeljka pa do danas nije ništa jeo, povremeno popije malo vode, samo leži nepomično, skriva se u mračne dijelove stana i općenito ne reagira. Znao je tako i prije povraćati, ali obično bi se kroz par sati oporavio. Tad kad je zadnji put jeo, dala sam mu whiskas vrećicu i malo pileće salame. Zanima me što učiniti, voditi ga veterinaru ili pričekati da sam nadođe sebi?  Hvala, Marina

O: Uzroci povraćanja u mačaka su mnogobrojni, to mogu biti nakupljene kuglice dlake u probavnom traktu, endoparaziti, razna upalna stanja probavnog trakta (pankreatitis - upala gušterače), bakterijske infekcije, gastritis, trovanja, prejedanje, jedenje teško probavljive hrane, ili prebrzo jedenje, tumori, hormonalne bolesti, panleukemija... Velik broj mačaka pati od osjetljivosti na hranu i često je povraćanje uzrok nepravilne prehrane ili reakcija na neke aditive koji se nalaze u mačjoj hrani.

Ako se povraćanje dogodi jednom, nemate razloga za brigu, no ukoliko mačka povraća često ili ima neke druge simptome (nezainteresiranost, odbijanje hrane), tada je to vjerojatno znak bolesti.

S obzirom na to da Vaš ljubimac uzima vodu bez povraćanja, preporučila bih da mu ponudite dijetalnu hranu (Hill's - Gastrointestinal Health, Royal Canin - Gastrointestinal, Sensitivity, Eukanuba - Intestinal ...). Ako  znate da Vaša maca nije očišćena od parazita ili ako u njenoj stolici primjetite gliste trebalo bi primjeniti odgovarajuči antiparazitik. Malt pasta dodatak je prehrani koji omogučuje razgradnju progutane hrane u probavnom traktu i njeno izbacivanje iz organizma. Vlasnici mačaka trebaju svojim ljubimcima osigurati pristup travi. Za one mačke koje su isključivo u zatvorenome,  možete kupiti posebnu travu za mačke s žitaricama bogatim vitaminima koju zasadite kod kuće i tako osigurate da je mačka uvijek ima dovoljno (npr. Karlie-BioGrass Essential trava).  

Ukoliko mačka odbije ponuđenu hranu, nikako joj nemojte nuditi različite salame (visok udio začina). Ako se povraćanje ponovi, a pogotovo ako mačka nema apetit, nije razigrana kao inače i općenito se ponaša neuobičajeno, obavezno posjetite veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr