Povratak

Povraćanje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zadnjih 4 - 5 dana maca povraća odmah nakon što pojede. Stara je godinu i tri mjeseca, jako je živahna i aktivna. Osim samog povraćanja ne pokazuje nikakve druge znakove bolesti, normalno se igra, mazi, vrši nuždu. Promjenila sam već sve marke hrane, ali nema promjene. Počela je mršaviti i jako me strah da ne ugine. Dobiva nabranu travu izvana. Molim Vas odgovor što prije. Puno hvala. Željka

O: Povraćanje kod mačaka mogu izazvati uzroci unutar i izvan želuca. Dok povremeno povraćanje obično nije značajno, ustrajno povraćanje može biti problematično.

Do povraćanja u mačaka dolazi najčešće uslijed želučanih poremećaja uzrokovanih gastritisom, invazijom parazitima, ulkusa, stranih tijela ili tumora. Osim ovih i drugi trbušni poremećaji dovode do povraćanja. To su upale gušterače, potrbušnice ili jetre. U obzir treba uzeti i metaboličke te hormonalne bolesti. To su bolesti jetre, bubrega, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda, hipertireoza, poremećaji elektrolita te strah. Povraćanje mogu izazvati i zarazne bolesti uzrokovane virusima ili bakterijama.

Povraćanje ili vomitus je pojava kada životinja izbacuje sadržaj želuca na usta ili nos. Obično je refleksne prirode, tj. posljedica podražaja iz ždrijela, jednjaka ili želuca. Povraćanje je najčešće znak akutnog oboljenja želuca, rjeđe drugih dijelova probavnog trakta. Ponekad je povraćanje i centralnog porijekla (bolesti SšS-a, npr. potres ili upala mozga). Također jedan od uzroka povraćanja može biti i intolerancija na hranu. Provjerite i da li Vaša maca jede kućno bilje čime nastoji zamijeniti mačju travu, odnosno jesu li joj dostupni drugi izvori neadekvatne hrane.

Specifično za mačke je i nastajanje kuglica dlake (hairball), prilikom njihovog dnevnog uređivanja. Kako se kuglice dlake u želucu mačke ponašaju kao strano tijelo, ometaju probavu. Stoga je važno da mace a naročito one koje žive u stanu, svakodnevno dobivaju neka od sredstava koje sprječavaju i formiranje kuglica dlake. Uglavnom su to sredstva u obliku paste i mačke ih rado same uzimaju, dok su s travom izbirljivije pa se često događa da je ne pojedu u dovoljnim količinama. U Pet centar trgovinama pronaći ćete širok izbor pasta: Malt soft pastu, Bezo pet pastu, Green power pastu, a osim pasta možete joj ponuditi i Royal Canin Intense hairball ili Indoor koja pomaže izbacivanju dlake iz probavnog sustava, Hill's Hairball control, Eukanuba Hairball.

S obzirom na opisano stanje preporučujem Vam da macu odvedete veterinaru kako bi se pregledom utvrdilo o kakvom se poremećaju radi te prema nalazima poduzela odgovarajuća terapija.

Osim terapije koju propiše Vaš veterinar i pravilna prehrana može imati ključnu ulogu u oporavku probavnog sustava mačke: Hill's-I/D, Eukanuba-intestinal, Royal Canin-intestinal. Navedene hrane postoje u obliku dehidrata (suha), konzerva ili vrećica (vlažna). Prednost medicinske hrane je što je visokoprobavljiva, omogućava dostupnost hranjivih tvari i pomaže izlječenje probavnog trakta, sadrži sniženu razinu masti, sprječava povraćanje umirujući gastričnu mukozu i pomaže pražnjenju želuca, sadrži povećanu razinu topivih vlakana i antioksidante koji smanjuju oksidativno oštećenje stanica povezano s gastroenteritisom. Takvu je hranu potrebno davati više puta dnevno u manjim obrocima.

Za regeneraciju crijevnih resica u akutnim slučajevima je potrebno barem tri tjedna, a takav tip medicinske hrane je namijenjen za dugotrajno uzimanje kod kroničnih bolesti.

Ako se sumnja na alergiju na hranu biti će potrebno hraniti mačku s jedinstvenim proteinom, bez glutena, hipoalergijskom hranom kao što je Hill's Feline d/d.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr