Povratak

Povraćanje mačke i tjeranje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja maca ima teranje i kad god dođe taj period, ona povrati 2 puta i posle joj nije ništa, kao nova je. Primetili smo da povraća samo tada. Da li možemo nekako da joj pomognemo i da li je to normalno?
Hvala unapred, Maja

O: Ukoliko Vaša mačka povraća samo dva puta u tom periodu i uz to je poslije, kao što navodite, "kao nova" odnosno bez ikakvih drugih simptoma koji bi upućivali na teži poremećaj, smatram kako doista nemate razloga za brigu oko zdravstvenog stanja Vaše ljubimice.

Moguće je da se povraćanje slučajno poklopilo sa periodom tjeranja, npr. zbog trihobezoara (kuglice dlake u probavnom sustavu koje nastaju kao posljedica dnevnog uređivanja mačke). Također, jedan od uzroka povraćanja može biti i intolerancija na neku hranu ili sl.

Vašoj maci možete pomoći na način da joj redovito, uz kvalitetnu ishranu, dajete neko od sredstava koje spriječavaju formiranje kuglica dlake. U Pet centar trgovinama pronaći ćete širok izvor pasta: Malt soft pastu, Bezo pet pastu, Green power pastu, a osim pasta možete joj ponuditi i Royal Canin Intense hairball ili Indoor koja pomaže izbacivanju dlake iz probavnog sustava, Hills Hairball control, Eukanuba Hairball.

Također, u tom periodu možete joj ponuditi jednu od medicinskih hrana koja uz to što je visokoprobavljiva pomaže i izliječenju probavnog trakta, sadrži sniženu razinu masti, sprječava povraćanje umirujući gastričnu mukozu i pomaže pražnjenju želuca, sadrži povećanu razinu topivih vlakana i antioksidante koji smanjuju oksidativno oštećenje stanica povezano s gastroenteritisom. Takvu je hranu potrebno davati više puta dnevno u manjim obrocima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr