Povratak

Pratel - način upotrebe i doziranje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koliko maca mora biti stara da joj se može dati Pratel? Imam macu od 3 i pol mjeseca koja je kao skroz mala čišćena banminthom (3 puta u razmacima od po tjedan dana) pa sam joj mislila uskoro dati 1/4 Pratela, a gospođa u vašem centru u Rijeci nije mi znala reći da li je dovoljno stara. U uputama na vrećici ne piše, piše samo da se mladim macama daje 1/4, a znam da je kod Pratela (za razliku od Banmintha) predoziranje opasno pa bih htjela biti sigurna.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Nina

O: Pratel je anthelmintik (nematocid i cestocid) namjenjen za uporabu u veterini.

Tableta Pratela u sebi sadrži 50 mg prazikvantela i 144 mg pirantelijevog embonata.

Prazikvantel djeluje na mnogo odraslih i razvojnih oblika trakavica (cestode) tako da oštećuje njihovu membranu, zbog čega se smanjuje koncentracija glukoze. Pirantel djeluje na gliste (nematode), paralizira mišićje parazita, koji se zatim peristaltikom izlučuju iz crijeva.

Indikacije: kod pasa i mačaka upotrebljava se za liječenje invazija koje uzrokuju Toxocara canis, Echinococcus granulosus, Toxocara cati, Echinococcus multilocularis, Toxascaris leonina, Dipylidium caninum, Uncinaria stenocephala, Taenia spp., Ancylostoma tubaeforme, Mesocestoides spp.                                                        

Količine i način primjene: tablete se daju psima i mačkama zdrobljene, zajedno s hranom ili cijele u komadiću mesa ili sira. Lijek se daje u jednokratnoj količini.

S obzirom da Vi imate macu, pohvalno se o njoj brinete. Naše domaće odrasle mace su teške oko 5 kg, te mlada maca je težine oko 2,5 kg. Doza Pratela za mlade mace je 1/4 tbl, a za odrasle mace 1/2 tbl.

Postoji podatak da se Pratel može davati već mačićima od 3 - 4 tjedna starosti i obuhvaća širi spektar djelovanja od Banminth paste, iako je prednost paste u tome što se ona lakše probavlja.
   
Preporučujemo davanje lijeka 3 do 4 puta godišnje. Nakon tretmana, kroz 3 - 5 dana obavezno treba uklanjati izmet jer na taj način spriječavamo širenje parazita. Kontraindikacije nisu poznate, a važno je naglasiti da količine ne smiju biti veće od propisanih.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr