Povratak

Pravilna primjena i učinak antiparazitskih sprejeva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pošpricala sam mačića sprayem Petvital, ali se počela nenormalno tresti od hladnoće jer je bila cijela mokra. U  panici sam ju  osušila fenom. No, jako  je smrdila i bila je toliko nesretna zbog toga, da sam ju na kraju morala isprati vodom. Opet se tresla i opet sam ju sušila fenom. Sada opet ima buhe. Namjeravam kupiti Frontline. Ali šta ako se trese? Trebam li ju samo pustiti u  toploj sobi da se osuši  ili ju mogu isto fenom sušiti? Ne znam hoće li Frontline biti i dalje efikasan tako  "spržen"? Je li se može ona gadno prehladiti ako ju pustim mokru dva sata? Osim toga, ne želim da se bezveze naguta tog otrova ližući se, a ne mogu  dežurati cijelo vrijeme. Šta da radim? Ima mjesec i pol. Petra

O: Canina Petvital Bio-Insect-Shocker je prirodan, višenamjenski proizvod namijenjen za zaštitu svih kućnih ljubimaca od vanjskih parazita (buhe, uši, krpelji te njihove larve i jajašca). Sam proizvođač navodi da ovaj biološki proizvod ima dugo i snažno djelovanje i ne sadrži otrov. Proizvod se sastoji od kokosovog ulja, ulja uljane repice, ulja jojobe i eteričnih ulja. Proizvod se koristi na površinama koje treba tretirati protiv ektoparazita te je, zbog svoje neškodljivosti, primjenjiv i na samim kućnim ljubimcima.

Frontline sprej sadrži djelatnu tvar fipronil, koji je insekticid i akaricid iz skupine fenilpirazola te vodeni alkoholni nosač. Frontline sprej trenutno djeluje na odrasle oblike buha i krpelja te je preparat koji se bez bojazni može koristiti kod mladih ljubimaca, a štiti ih od novih naleta buha sljedećih 6 tjedana i od krpelja sljedeća 4 tjedna.
 
Sprejem trebate našpricati cijelog ljubimca i to na takav način da sprej nanosite od repa prema glavi, odnosno suprotno od rasta dlake, razmičući dlaku tako da preparat dođe do same kože. Pošpricajte i glavu ljubimca, ali pazite da preparat ne dospije u oči. Nakon toga, rukavicama dobro utrljajte preparat u kožu. Dva dana prije i dva dana po aplikaciji preparata trebalo bi izbjeći kupanje i pranje ljubimca, kako bi se osiguralo dovoljno vremena za resorpciju djelatne tvari. Sam preparat ima vrlo visok prag sigurnosti u pasa i mačaka. Dakako, alkoholni nosač može prouzročiti prolazno slinjenje, ukoliko je životinja polizala mjesto aplikacije prije nego što se ono posušilo.

Naime, moguće je da je nakon primjene navedena preparata u hladnijoj prostoriji i zbog toga što je Vaš ljubimac još uvijek poprilično mlad, sam tretman uzrokovao lagano i trenutno pothlađivanje. Iz tog razloga, savjetuje se primjena takvih preparata u uvjetima normalnih sobnih temperatura. Također, ne preporučuje se korištenje fena ili drugih sredstava za ubrzano sušenje ljubimaca jer se na takav način ne osigurava dostatna količina vremena da se pojedini preparat i njihove djelatne tvari ispravno resorbiraju i rasporede po ili na koži, što može uzrokovati smanjenje djelotvornosti istih.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr