Povratak

Prehrana i njega vrlo malog mačića / Poteškoće u razvoju mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobio sam malog mačića, ne znam ni koliko je točno star. Odvojili su ga od mame prerano i hranim ga na špricu. Ugrijem mlijeko da bude mlako i onda ga hranim. Hranim ga svakih par sati. Opire se, ali kad uhvati sisati onda siše i sve je u redu i onda mi se počne otimati i onda ga i pustim jer smatram da mu je dosta. Sad ne znam koliku dozu mlijeka da mu dajem. I prednje noge, odnosno cijeli prednji dio mu vidno zaostaje za zadnjim dijelom. Jedva i hoda. Ne znam kako da se ponašam. Ja njega hranim, ali i ne znam je bolestan pa ima tako slabe nogice.
Ako mi možete kako pomoći i dati savjete.
Ivan

O: Nakon rođenja mačići su potpuno bespomoćni i ovise u potpunosti o svojoj majci. Mačići se rađaju slijepi (zatvoreni su im očni kapci). Oči počinju otvarati nakon 7 - 10 dana. U dobi od deset dana mačići pužu, vukući trbuh po podu, uzdignutog repa koji im služi za ravnotežu. S dva tjedna počinju se lagano oslanjati na sve šapice i trbuh manje vuku po podu. S tri tjedna mogu stajati, čuti, vidjeti, mirisati i reagirati. S četiri tjedna mačići se kreću poput odrasle mačke, ali im je rep i dalje uzdignut radi ravnoteže. Sa sedam tjedana imaju potpuno razvijenu ravnotežu.

Mačići u starosti nekoliko dana pa do oko tri tjedna trebaju oko 30-35 ml mlijeka za mačiće na dan, podijeljeno u 9-12 obroka, a ovisno o veličini mačića i stanju. Trebali bi se hraniti svaka dva sata. Nakon hranjenja mačići obično žele spavati, pa ga smjestite natrag u krevetić kako bi nesmetano spavao.

Možda bi Vam posao olakšala bočica za hranjenje (duda) koja ima nastavak sličan sisi što bi mačiću pak olakšalo sisanje. U ponudi Pet centra možete pronaći i zamjenska mlijeka za mačiće: Canina Mlijeko za mačiće, Beaphar Kitty milk, Gimpet mlijeko za mačiće.

Kako biste potaknuli reflekse za hranjenje u mačića, možete lagano pritisnuti stražnji dio glave ili nježno pomaziti leđa. Pravilno postavljanje bočice za hranjenje je esencijalno da sve prođe u najboljem redu. Podizanje glave može uzrokovati aspiraciju sadržaja u pluća, što može dovesti do ozbiljnog poremećaja zdravlja. Nakon hranjenja i mačićima je potrebno podrignuti se. Ovo je najlakše postići držanjem jedne ruke ispod trbuha i nježnim tapšanjem gornjeg dijela leđa. Ako ne dođe do željene reakcije, bitno je da potaknete probavu na način sličan onome kako bi to majka mačka učinila. Mačka, naime, potiče probavu mačića lizanjem njegovog anusa i genitalne regije. Vi isti efekt možete možete postići brisanjem ovih područja toplim, vlažnim ručnikom. Do rezultata (defeciranja) je nekad potrebno i nekoliko hranjenja, a za uriniranje i dulje.

Pokušajte svaki dan izvagati mačića. Trebao bi dobivati oko 15 gr u prvim tjednima života.

Što je dovelo do slabosti u prednjem dijelu tijela Vašeg mačića, zaista nije moguće točno reći. Općenito su uzroci abnormalnog kretanja u mačića: problemi sa živčanim sustavom, problemi s drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na to kako mozak ili živci funkcioniraju, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi s kostima i zglobovima) te problemi mišićnog sustava, a koji mogu biti urođenog ili stečenog porijekla.

Ako se mačić čini slabim, dehidriranom ili bolesnim nemojte čekati s posjetom veterinaru koji će na osnovu pregleda utvrditi o kakvim se problemima radi, poduzeti odgovarajuću terapiju te Vas prema nalazu savjetovati o daljnjoj njezi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr