Povratak

Prehrana mačke - konzervirana (vlažna) hrana i dehidrirana (suha) hrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Svoje mačke hranim isključivo Landfleisch hranom u limenci, mješanih sastava primjerice svaki mjesec dobivaju Landfleisch obrok u limenci od lososa, peradi i divljači. Uz to, povremeno dobivaju i ostatke od ručka, primjerice ribu i razno meso, a također i vodu i razrijeđeno mlijeko. Moje je pitanje da li je takav način prehrane za mačke u redu ili je za pravilnu i popunu ishranu obroke u limenci potrebno kombinirati sa suhom (dehidriranom) hranom? Mačke imaju od 3 do 8 godina i savršeno su zdrave. Unaprijed hvala na odgovoru! Ivan

O: Mačke su tipični mesojedi i organizam im je prilagođen upravo prehrani koja je bogata bjelančevinama. Imaju oštre zube koji su namijenjeni rezanju i kidanju plijena, a želudac je prilagođen za brzo probavljanje hrane. Prehrambene potrebe mačaka su specifične i razlikuju se od potreba pasa. Mačka  dnevno pojede od 12 do 18 manjih obroka. Važno je da hrana zadovoljava sve potrebe organizma s obzirom na dob, težinu, način života, stupanj aktivnosti i  zdravstveno stanje životinje.

Postoje rasprave oko toga da li je mačke bolje hraniti vlažnom konzerviranom hranom ili dehidratima, jer ni sami stručnjaci nisu usuglašeni oko toga što je ispravno. Prehrana dehidratima je ekonomski isplativija, jednostavnija, ponuđena hrana se ne kvari brzo, za kraće vrijeme i sa manjom količinom se unosi više kalorija, sadrži oko 10% vlage. Prednost suhe hrane je u boljoj prevenciji dentalnih bolesti (nakupljanje plaka i stvaranje kamenca, itd.). Prema statistici oko 70% mačaka starijih od 3 godine pati od nekog oblika bolesti zuba i desni. Vlasnik prve simptome može primjetiti tek kada se jave promjene u ponašanju i slabiji apetit zbog bolnosti u usnoj šupljini. Dehidrirana granula specifičnog oblika i veličine  stimulira žvakanje i tako uvelike pomaže u održavanju dentalne higijene. Odgovarajuća tekstura jamči skidanje zubnog plaka sa površine zuba.

Prehrana vlažnom hranom je skuplja i treba voditi računa o tome da se takva hrana lakše kvari. Također, ovim načinom prehrane se unosi više masnoća i proteina, naročito animalnog porijekla, a manje ugljikohidrata nego s dehidratima. Vlažna hrana sadrži i do 78% vlage. Viši udio vlage u hrani koristan je pogotovo kod mačaka s bolestima bubrega, mokraćnog mjehura i s dijabetesom, te kod svih onih koje piju malo vode.  

Landfleisch hrana je potpuna hrana za odrasle mačke, a dolazi u nekoliko različitih okusa. Sadrži  visoko kvalitetne bjelančevine s esencijalnim aminokiselinama, vrijedne masne kiseline koje će osigurati energiju, vitamine, prirodni prebiotik inulin, koristan za razvoj  crijevne mikroflore, za bolju probavu i poboljšanu iskoristivost hrane te lososovo ulje, za zdravu kožu i sjajnu dlaku. Dakle radi se o vrlo kvalitetnoj hrani za mačke.

Uravnotežena i zdrava prehrana, prilagođena potrebama mačke, jamči joj zdrav i dug život. Bez obzira za koju se vrstu prehrane odlučite, trebali biste se upoznati s nutritivnim potrebama vašeg kućnog ljubimca  (dob, aktivnost, zdravstveno stanje) i tome prilagoditi njegovu prehranu. Savjetujem Vam da se još dodatno posavjetujete sa svojim ambulantnim veterinarom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr