Povratak

Prehrana mlade mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moje pitanje je u vezi prehrane mlade mačke, stara je oko 6 mjeseci i zanima me koliko hrane dnevno mora pojesti i u koliko obroka? Hranimo je vrečicama ili konzervama vlažne hrane, uglavnom voli govedinu, ali ne znam kolika je ispravna količina dnevno. Teška je oko 3,5 kg. S poštovanjem, lijepi pozdrav i hvala na odgovoru.
Ksenija

O: Mačka je od davnina grabežljivac i mesožder, a danas, kad je postala domaća životinja, iako je prestala loviti ipak ima iste prehrambene potrebe.

Mačka ima urođeni prirodni instikt da traži hranjive sastojke koji joj nedostaju.

Probavni sustav mačke prilagođen je češćem uzimanju manje količine hrane. Hrana je obično unesena, probavljena i izlučena unutar 24 sata. Odraslu mačku se preporuča hraniti na način da joj se dnevna količina hrane ostavi u zdjelici i to onoliko hrane koliko je potrebno da se održi idealna tjelesna težina ili - ako maca jako voli jesti - dnevnu količinu hrane možete podijeliti u više manjih obroka (3 - 4).

Probava počinje u ustima: mačka zubima trga meso koje se natapa slinom u kojoj se pak nalaze enzimi koji razgrađuju pojedine sastojke hrane (škrob) na manje molekule koje organizam može iskoristiti. Slina povezuje i podmazuje hranu za gutanje, hrana dalje ide kroz jednjak do želuca, u gornjem dijelu želuca stvara se želučana kiselina (HCl) kojoj je zadaća da razgradi vlakna, a također nastaju i enzimi koji razgrađuju bjelančevine. Želudac izlučuje sluz koja mu služi da sebe i crijeva zaštiti od probavnih sokova. U želucu se hrana miješa i odlazi u dvanaesnik u razmacima. U dvanaesniku na hranu djeluje žuč iz žučnog mjehura koja razgrađuje mast, te djeluju probavni enzimi iz gušterače i inzulin. U probavi također jednu od važnih uloga ima jetra koja prerađuje hranjive tvari do esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina te razgrađuje toksične tvari.

Jetri mačaka su potrebne bjelančevine životinjskog podrijetla, kako bi dobila aminokiseline koje sama ne može proizvesti. Jedna od tih aminokiselina je taurin, kojeg psi sami sintetiziraju u organizmu, za razliku od mačaka koje ga moraju unositi hranom. Nakon resorpcije hranjivih tvari u tankom crijevu, otpadni produkti ulaze u debelo crijevo ili kolon gdje započinje bakterijska razgradnja. U kolonu se resorbira voda te izlučuje sluz koja podmazuje suhe otpadne tvari. Kada se ti sastojci skupe u ravnom dijelu debelog crijeva, živci šalju signal da je potrebno njegovo pražnjenje. U procesu probave sudjeluju i hormoni štitne žlijezde, nusštitnjače i gušterače.

Svakako Vam preporučam jednu od super premium hrana: Hills, Eukanuba, Royal Canin, te Pro plan. Ove su hrane podijeljenje s obzirom na starosnu dob mačaka, fiziološko stanje, fizičku aktivnost itd. Na svakom pakiranju hrane postoji tablica na kojoj je navedena količina hrane u gramima, prema tjelesnoj težini, kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za hranjivim sastojcima.

Uz konzerviranu hranu i hranu u vrečicama, svakako preporučam da kombinirate i dehidriranu hranu, koja ima izuzetnu važnost u održavanju oralne higijene i prevencije zubnog kamenca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr