Povratak

Prelazak na hranu za odrasle i konzumacija jetrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kastriranog mačka starog 10 mj. Za sada jos jede hranu za juniore, a mene zanima kako da pređe na hranu za odrasle, tj.da li da ga postepeno navikavam ili to nije potrebno? Također, pročitala sam na vašim stranicama da im je dobro povremeno davati jetricu, pa me zanima u kojem obliku, sirovu ili pečenu? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Lijep pozdrav, Ana

O: Mačke se obično smatraju mačićima do godine dana starosti. Svakako prelazak na hranu za odrasle mačke treba biti postepen, umješavanjem hrana kroz period od 5 - 10 dana.

Jetra im je povremeno poželjno davati jer je osobitost mačaka da ne mogu pretvoriti provitamin A ili beta-karoten (najčešće se nalazi u biljkama) u vitamin A kao što to može ljudski organizam.

Vitamin A je topiv u mastima, odnosno uljima. Njegovo je djelovanje uglavnom posljedica vezanja za specifične nuklearne receptore, te tako kasnije utječe na sintezu specifičnih proteina. Važan je za kontrolu rasta i razvoja epitelnog tkiva tj. za diferencijaciju, te sudjeluje u stvaranju vidnog pigmenta. Stoga, njegovi nedostaci nose razne poremećaje, od noćnog sljepila, dermatoloških problema, te problema s dišnim sustavom. Uz to, značajan učinak vitamina A proizlazi iz njegovih antioksidacijskih svojstava (tako da se veže za slobodne radikale u tijelu). Prirodni izvor vitamina A za mačke je jetra, tako da je ona kao poslastica izvrsna nadopuna kupovnoj hrani za mačke (konzerve i briketi).

No, moram napomenuti kako je ipak potrebno biti umjeren u davanju jetre mački. Vitamin A u suvišku može uzrokovati poremećaje u probavi, na koži, kostima i zglobovima. Iz tog razloga, sasvim je u redu davati jetru povremeno kao poslasticu.

Sirova hrana je prirodna hrana za mačke jer one u divljini, kao i njihovi preci jedu sirovu hranu. No, hrana im je bila čista (ne kontaminirana štetnim mikroorganizmima), a razlogom što su konzumirali plijen neposredno nakon uginuća, te nije moglo biti izloženo štetnim tvarima prije hranjenja. U današnje vrijeme namirnice koje pripremamo izložene su brojnim potencijalno opasnim izvorima kontaminacije. Zbog tih mogućnosti, kuhanje je izuzetno važno kako bi uništilo štetne bakterije i parazite koji mogu biti uzročnicima bolesti. No, loša je strana što se one dobre hranjive tvari uništavaju termičkom obradom.

Ukoliko mačku ponudite svježu, neodstajalu jetru, opasnosti koje sirova hrana nosi sa sobom svedene su na minimum, a očuvane su kvalitetne hranjive tvari.

Također, navela bih Vam i link kolegice Martine Kuzmanić, dr. vet. med.: Hranjenje nakon kastracije:

http://www.pet-centar.hr/content/view/2051/70/

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr