Povratak

Prelazak na krutu hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu, koja je 22.06. prvi puta imala mladunce - tri, ali se jedno rodilo mrtvo, a jedno je uginulo nakon 8 dana. Treći mačić je zdrav, ali me zanima s koliko dana bih ga trebao hraniti s normalnom hranom za mlade mačiće i s koliko dana bi mali trebao početi "jurcati" okolo. Još se uvijek stalno drži majke i ne hoda, samo pomalo puže. Oči je otvorio i ima dobar apetit, jako često siše. Zahvaljujem na odgovoru, lijepi pozdrav, Matjaž.

O: Prilikom rođenja mačići su potpuno bespomoćni, a već nakon 4 dana mogu pronaći majku i otpuzati k njoj.

U slijedećih deset dana njihov se mozak toliko razvije da mogu koordinirati prednje noge. U dobi od tri tjedna, koliko je upravo Vaš mačić star, mogu stajati, mirisati, čuti i reagirati. Potpuno je normalno, što se Vaš mačić stalno drži majke i puže, jer mu majka osim hrane pruža i sigurnost. Tek sa sedam tjedana starosti će postići potpunu ravnotežu, te će Vas uveseljavati jurcanjem i istraživanjem svoga doma.

Mačići sišu svaka 2-3 sata pa i češće, u ovoj dobi im je majčino mlijeko jedini izvor hrane. U dobi od četiri tjedna možete mačića navikavati na krutu hranu. Svakako Vam preporučujem da to bude jedna od super premium hrana za mačiće, kako bi se zadovoljile sve potrebe za dnevnim unosom hranjivih tvari. Takve hrane sadržeći sve potrebne vitamine i minerale, sadržavaju i imunostimulatore, kako bi se potaknuo imunološki odgovor i još krhki mali organizam borio protiv infekcija.

Preporučujem sljedeće super premium hrane:
- Hills Kitten sa piletinom ili tunom u dehidriranom i konzerviranom obliku s piletinom.
- Hills natures best kitten sa piletinom, žitaricama i povrćem.
- Eukanuba kitten u dehidriranom obliku s piletinom.
- Royal Canin baby cat u dehidriranom obliku s piletinom.
- Pro Plan kitten s piletinom u dehidriranom obliku.

Na svakoj hrani postoji tablica u kojoj je navedena potrebna dnevna količina hrane s obzirom na dob i tjelesnu masu. Mačićima hrana treba biti dostupna stalno, ili podijeljena u više obroka uz svakodnevno svježu vodu. Savjetujem tretiranje protiv endo i ekto parazita, te vakcinaciju uz prethodnu konzultaciju sa Vašim veterinarom.

Nadam se da sam Vam pomogla, a za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr