Povratak

Preparati i hrana za pomoć pri izbacivanju kuglica dlake (hairballs)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Poštovani, imam britansku kratkodlaku mačku koja povremeno povraća kuglice dlake. Ponekad joj dajem Hill's Herbal Control hranu i Gimpet-ovu Malt-Soft pastu za izbacivanje dlake. Ona tu pastu jako voli (što je kod nje neobično jer je vrlo izbirljiva). Zanima me koliko često joj mogu/trebam davati tu pastu za izbacivanje dlake? Nekoliko dana za redom dok ne potrošimo manj tubu ili kroz duži period svaki dan?
Unaprijed hvala na odgovoru. Lijep pozdrav, Matea

O: Zbog načina uređivanja, kod mačaka se vrlo često javlja problem s nakupljanjem dlaka u probavnom sustavu. Mačke obično povrate kuglice dlake, no ponekad one odlaze dalje u crijevo te se ponašaju kao strano tijelo kojeg se organizam pokušava riješiti. Stoga postoje pripravci koji se mogu dodavati u hranu radi učinkovitijeg izbacivanja dlake. Uglavnom su to sredstva u obliku paste i mačke ih rado same uzimaju. Primjena pasti za izbacivanje dlake omogućuje njihovo izbacivanje pasažom kroz probavni sustav, iz želuca u crijeva i dalje van.

Pasta omogućuje oblaganje dlaka sluzavim omotačem, čime je olakšana njihova evakuacija. Takve paste sprječavaju i formiranje kuglica dlake. Upotrebom posebnih pasta neometano se nastavlja transport hrane i izbjegavaju stalne iritacije želuca.

U trgovinama Pet centra možete pronaći Malt Soft pastu, Bezo-Pet gel te Hairball Remedy malt pastu.

Bezo-Pet gel služi za izbacivanje kuglica dlake (trihobezoara) iz želuca. Sadrži slad, sojino ulje, sirup glukoze i melase, te riblje ulje. Ugodnog je okusa, pa se može direktno aplicirati životinji u usta ili umješati u hranu. U želucu mačke, gdje su prisutne kuglice dlake, Bezo-Pet gel djeluje na način da ih premaže sluzavim omotačem, čime se olakšava njihov prolaz iz želuca u crijeva, a iz crijeva prema van. Ova pasta također služi i kao prevencija formiranja kuglica dlake u želucu premazivanjem svake pojedine dlake koja dospije u želudac, skliskim slojem, tako da se ubrza i olakša njihovo izbacivanje iz probavnog sustava te onemogući njihovo međusobno zapetljavanje. Bezo-Pet se upotrebljava za odstranjivanje postojećih trihobezoara, kod sumnje na postojanje trihobezoara te za profilaksu nastajanja trihobezoara. Primjena paste naročito se preporučuje kod dugodlakih mačaka, te kod mačaka držanih isključivo u kući, koje nisu u mogućnosti jesti travu kako bi prirodnim putem izbacile kuglice dlake.

Diafarm Hairball Remedy malt pasta pomaže mačkama koje su sklone stvaranju kuglica, onima koje se manje kreću, mačkama koje su sklone začepima, te macama sa umanjenim apetitom. Sadrži slad i tekući parafin. Može se koristiti i nekoliko puta dnevno.

Gimpet Malt-Soft pasta je prirodna pasta koja sadrži ulja i oligosaharide, te na već opisani način, pomaže izbaciti dlaku iz crijeva mačke, a ujedno predstavlja i odličan izvor energije. Napravljena je od biranih biljnih ulja i sadrži visoke udjele transgalaktooligosaharida, koji pomažu razvoj pozitivne crijevne flore.

Paste se doziraju prema uputama pojedinog proizvođača. Tako, možete za postojeće kuglice dlake pastu upotrebljavati na dnevnoj bazi, a za sprječavanje pojave novih 2-3 puta tjedno.

Osim pasti, postoji i superpremium hrana koja pomaže izbacivanju dlake iz probavnog sustava poput Hill's Hairball Control, Royal Canin Hairball Care, Royal Canin Fit 32, Royal Canin Indoor, Royal Canin Indoor Long Hair, IAMS Adult Hairball, Brit Care Monty, Oasy Hairball, te Cat Chow Hairball Control.

U izbacivanju kuglica dlake mačkama pomaže i posebna trava. Sjemenke trave treba zalijevati vodom na način da voda prekrije sjemenke, pričekati da apsorbiraju vodu, višak tekućine ocijediti, a kad trava naraste 4-5 cm možete ju ponuditi maci. Potpomaže izbacivanju dlake kroz probavni trakt, budući da se dlake zalijepe za vlati trave i tako se lakše eliminiraju iz probavnog trakta stolicom. Mačke vrlo često jedu travu jer općenito ima dobar učinak na regulaciju probave kao i na izazivanje refleksa povraćanja kao neophodnog obrambenog mehanizma.

Stoga Vam savjetujem, da uz redovitu upotrebu neke od navedenih hrana isto tako koristite i neku od pasti, te uz ponuđenu mačju travu, lakše kontrolirate navedeni problem.

Za svaku promjenu zdravstvenog stanja ili ponašanja Vašeg ljubimca, slobodno se obratite i Vašem ambulantnom veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr