Povratak

Preparati za suzbijanje glista

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Htio bih Vam postaviti pitanje vezano za mačje gliste. Maca ima četiri mjeseca i primjetio sam da ima gliste (vire mu iz anusa). Možete li mi reći što da radim? Treba mi informacija što konkretno trebam kupiti u veterinarskoj ljekarni i kako da lijek primjenim?
Hvala, Veselin

O: Kod mačaka u tankom crijevu parazitira glista Toxocara cati. Ovaj parazit nije pričvršćen za stijenku crijeva, već se slobodno kreće u šupljini crijeva, hraneći se crijevnim sadržajem.

U samom crijevu remete apsorpciju hranjivih sastojaka, ometaju prohodnost crijeva, a otpadnim produktima svoje probave djeluju štetno na domaćina. Odrasle gliste izlučuju mnoštvo sitnih jajašaca, koja izmetom dospijevaju u okoliš. Kada takvo jajašce ponovo dospije u probavni sustav mačaka, u crijevu se oslobađa ličinka koja putuje do jetre, iz jetre dijelom u mišićje, a drugim dijelom u pluća. Ličinke koje dospiju u pluća, životinja izbacuje kašljem. Kako životinje iskašljani sadržaj gutaju, ličinke ponovo dospiju u probavni trakt gdje se razviju u svoj konačni oblik.

Mačići se invadiraju preko majčinog mlijeka, a gliste povraćaju ili izbacuju izmetom.

Kod mladih mačića česti problem su unutrašnji paraziti. Obično mačići imaju povećan trbuh. Od vanjskih znakova najčešće se javlja svrbež anusa, pa mačke češće uređuju područje oko anusa.

U ponudi imamo nekoliko različitih preparata koji se koriste za suzbijanje crijevnih nametnika.

Banminth pasta indicirana je za suzbijanje infestacije zrelim stadijima crijevnih nematoda i ankilostomida. Pasta se daje jednokratno, a svaka crtica na injektoru označuje jedan kilogram tjelesne mase. Mačku je zato obavezno prije izvagati. Postupak se ponavljanja nakon 10 - 14 dana.

Verpanyl tablete suzbijaju invaziju odraslim i razvojnim stadijima oblića i trakavica. Mačkama do 2 kg tjelesne mase potrebno je dati 1/2 tablete ujutro i 1/2 tablete navečer, a mačkama preko 2 kg potrebno je dati 1 tabletu ujutro i 1 tabletu navečer dva dana uzastopce, ako se radi o glistama. No, ako sumnjamo na mješovite infekcije ankilostomidima i trakavicama, preparat cemo davati 5 dana uzastopce.

Pratel tablete suzbijaju gliste i trakavice, a daju se u dozi od 1/4 tablete mačkama do 2 kg, a mačkama preko 2 kg 1/2 tablete, jednokratno. Postupak se ponavlja za 14 dana.

Drontal cat tablete suzbijaju gliste, ankilostomide i trakavice. Mačkama tjelesne mase 1 - 2 kg, daje se 1/2 tablete, a mačkama preko 2 kg jedna cijela tableta. Treba voditi računa da se jedna tableta dozira na svakih 4 kilograma tjelesne mase.

Strongold spot on, je preparat koji se nanosi na međulopatično područje, a suzbija crijevne gliste i ankilostodide, ušne šugarce, srčane crve, te buhe. Preparat se izdaje na veterinarski recept, a nanosi se jednokratno, a po potrebi postupak se ponavlja nakon mjesec dana.

Za vrijeme postupka dehelmintizacije, obavezno je neškodljivo uklanjanje izmeta, te dezinfekcija mačjeg wc-a, ukoliko maca nuždu obavlja u kući. Navedeno je potrebno provoditi 3 - 5 dana, nakon davanja preparata. Invaziju ljudi sprijet ćemo redovnom dehelmintizacijom mačaka, te osobnom higijenom. Savjetujem da nakon obavljenog postupka dehelmintizacije, odnesete izmet na Veterinarski fakultet, na parazitološku, odnosno koprološku pretragu, kako bi bili sigurni da je maca u potpunosti očišćena od crijevnih nametnika. Bez obzira da li maca boravi u kući ili vani, preporučljivo je 3 - 4 puta godišnje preventivno davanje jednog od navedenih preparata.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr