Povratak

Prhutanje uške s vanjske strane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mačak mi po rubu s vanjske strane ušiju ima male crne nakupine dlake koje izgledaju kao da su zalijepljene.On je to počeškao i otkinuo i sad ima kružić bez dlake. Inače, ne trese glavom niti se češka po ušima. Mene zanima da li je to neki nametnik ili je jednostavno neka alergija, pošto sam čula da je mačkama najosjetljivija koža na ušima za pojavu alergije. Unaprijed hvala. Ivana

O: Postoje mnoga stanja koja uzrokuju probleme sa kožom kod mačaka. Kako su uši građom koža, na njima se također javljaju istovrsne promjene kao i na ostalim dijelovima kože, a naročito je to vidljivo kod alergija.

Također, događa se i da se alergije istovremeno javljaju sa izjednačavanjem tlaka u srednjem uhu uzrokovano upalom eustahijeve cijevi. Ovo može uzrokovati iritaciju pa čak i bol u uhu.

No, na ušima može biti prisutna i gljivična infekcija što se očituje krasticama, perutavom kožom i kružnim crvenim područjem s gubitkom dlake u središtu procesa. Zatim, infekcija kožnim parazitima na glavi što rezultira promjenama na glavi, licu i vrhovima uški. Dlaka obično ispada, a prisutne su i guste sive do žute kraste. Često se stanje komplicira piodermijom.

Simptomi su vrlo slični, bilo da se radi o alergiji na hranu ili alergiji drugog porijekla te ostalih infekcija. Primarni simptom je svrbež kože, no, mogu se javiti i ispadanje dlake te milijarni dermatitis.

Na osnovi kliničkog nalaza vrlo je teško razlikovati promjene uzrokovane atopijom ili drugom vrstom alergije. Najčešći simptomi kod alergija su: čupkanje dlake, milijarni dermatitis, plikovi, gubitak dlake, ozlijeđena koža. Lezije na koži mogu se ispoljiti kao male krastice, pa sve do većih područja kože bez dlake i upalno zacrvenjene. Često se na tako ozlijeđenu kožu nadoveže sekundarna bakterijska infekcija.

Promjene na koži mogu biti uzrokovane s više faktora: alergije, baterijske infekcije, gljivične infekcije, infekcije kvasnicama, parazitima kože, autoimunih bolesti, greškama u prehrani (nedostatak biotina ili nezasićenih masnih kiselina), hormonalnom neravnotežom, ili iz nepoznatih uzroka. Preporučujem Vam da odvedete mačka na pregled kože i dlake kako bi se isključila gljivica Microsporum canis, kao uzročnik opisanih promjena.

Željela bih Vam navesti i linkove na odgovore mojih kolega u vezi problema s kožom kod mačaka te dodataka prehrani za jačanje kože i dlake:

Kožna bolest kod mačića:
http://www.pet-centar.hr/content/view/1473/70/

Dr. Balantin: Proizvodi za jačanje kože i dlake:
http://www.pet-centar.hr/content/view/1200/70/

Dr. Vrhovac-Uzur: Krastica na uhu:
http://www.pet-centar.hr/content/view/251/70/

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr