Povratak

Prijelom zdjelice nakon udarca automobila / Važnost mirovanja i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas samo za informaciju. Jučer popodne macu je udario auto. Išli smo kod veterinara, uslikali ju i vidi se da joj je pukla zdjelica. Danas idemo na kontrolu. Nije ništa jela, samo pije vodu i kod svakog pokreta tužno mjauče. Možete li mi reći da li ju smijemo dizati, pošto ne znamo gdje ni kako ju primiti. Koliko traje oporavak za macu i da li (nadam se) to sve zaraste? Molim Vas za odgovor.
Hvala unaprijed. Anela

O: S obzirom na ozbiljnost ozljede, zahtjev za bržim oporavkom je jedino mirovanje i micanje mace što je manje moguće. Ukoliko je neophodno, macu treba primiti nježno rukom ispod trbuha više prema stražnjoj strani (naravno ako nije ozlijeđen mokraćni mjehur) i drugom rukom u razini ramena. Svakako ćete na kontrolnom pregledu od kolega dobiti detaljnije upute o daljnjoj njezi, a sve s obzirom na zatečeno stanje, a samim time i prognozu stanja, a do ambulante bi macu najbolje bilo odnijeti u košarici ili ležaju u kojoj inače boravi kako bi minimalizirali pokrete.

Vjerujem da Vam je prije svega upitno vršenje nužde Vaše mace, no u ovoj situaciji nije preporučljivo nošenje u posudu za pijesak. Mace u ovoj situaciji nuždu vrše na mjestu gdje leže, a održavanju higijene možete si pomoći stavljanjem pelena za kućne ljubimce na macu i pelenskih podložaka ispod mace. Radi održavanja higijena tijela mačke, mogu Vam poslužiti vlažne maramice za kućne ljubimce a morati ćete i pripomoći iščetkavanjem za nekoliko dana.

Više pak o prijelomima kostiju zdjelice u mačaka možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice Ljiljane Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. naslovljenom Prijelom kostiju zdjelice.

Sljedeće, naveli ste kako maca ne uzima hranu već pije samo vodu. Ovo je uobičajena pojava nakon traume, a uzročno je vezana uz šok koji je maca pretrpjela kao i samu bolnost koja je nastala traumom. U takvim situacijama preporučljivo je hranjenje visokoenergetskim lakoprobavljivim hranama u obliku pašteta: Purina Convalescence, Royal Canin Recovery, Eukanuba High Calorie. Navedene se hrane mogu po potrebi i razrijediti običnom toplom vodom kako bi sadržaj stao u brizgalicu te se hranjenje mace može vršiti na taj način. U istu svrhu mogu poslužiti pripravci u obliku pasti, poput Vetoquinol Calo-pet paste ili PetAg Energel.

Svakako bi bilo uputno maci dati biološki dodatak prehrani Petvital Bachove cvjetne mješavine br.1 Prva pomoć. Preporuča se kod ozljeda, šoka i bolova, a globule se daje u vodi ili hrani, u količini 2-10 globula (ovisno o veličini) 2-3 puta dnevno u akutnom stanju kroz 1 tjedan.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr