Povratak

Prilagodba mačke na novi dom / Pomoć feromona u pripitomljavanju mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačak ima godinu dana. Donijela sam ga u stan prije pola godine, do tad je bio napolju. Svaki pokušaj da se pripitomi bio je neuspješan. Uzmem ga u ruke, ali čim pokušam sjesti s njim, on počne da se grebe i bježi. Nikad ne dolazi sam da ga mazim, nego ga ja moram ganjati po kući da ga uhvatim. Pokušala sam sa hranom da ga privučem, ali ne uspijeva mi. Neće da se mazi ni da dolazi u krilo niti kada je gladan. Recite mi, molim vas, kako da ga pripitomim? Elvira

O: Mačke se tijekom života vežu za vlasnike, ali je kod njih vrlo izražena i vezanost uz prostor. Stoga je Vašoj novoj mački potreban duži period prilagodbe.

Kad mačka usvoji novi prostor, pronađe mjesto gdje se može sakriti i gdje je posuda s pijeskom, postupno dopustite ispitivanje novog teritorija. Upoznavanje mačke s novim prostorom, promatrajte sa strane i nemojte se miješati. Tako ste joj dali vremena da u miru i sigurnosti usvoji nove mirise i zvukove budućeg doma.

Činjenica je da mnogi ljudi razviju blizak odnos sa svojim ljubimcem smatrajući ih članom obitelji i u potpunosti ravnopravnima. Ovakva veza pruža zadovoljstvo i nagradu, kako za vlasnika, tako i za kućnog ljubimca.

Tijekom tog perioda mačka treba steći Vaše povjerenje i pažnju. Ovo činite vrlo polako, počinjući s nuđenjem omiljene poslastice ili nove igračkice kako biste potaknuli samopouzdanje mačke.

Također, možete razmisliti i o koruištenju feromona (Ceva Feliway) koji će pomoći uvesti harmoniju u Vašem domu. Naime, kad se mačka osjeća sigurno u svojoj sredini, ona trlja glavu od namještaj, zidove i, primjerice, donji dio zavjesa, ostavljajući tako supstance zvane facijalni feromoni. Ovi feromoni sadrže poruku dobrobiti, mira i odsutnosti stresa. Kada nastanu bilo kakve promjene u okolišu mačke (poput posjete veterinaru, povratka nakon hospitalizacije, seljenje, dolazak novog člana kućanstva i slično) ili je mačka uplašena, u mačke se može razviti uznemirenost ili stanje grebanja, gubitka apetita, odbijanje igre i kontakta. U takvim situacijama Feliway raspršivač treba upotrijebiti za povratak prirodnoj ravnoteži. Feliway raspršivač je otopina facijalnog feromona frakcije F3, a oponaša mačje facijalne feromone.

Mačke su socijalna bića, ne vole biti same te će, u svakom slučaju, Vaš ljubimac prihvatiti Vašu pažnju. Budite strpljivi i zasigurno će Vam maca vratiti svu Vašu ljubav.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr