Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Našao sam napuštenog mačića starosti oko mjesec dana koji ima velikih problema s oba oka. Odveo sam ga veterinaru, koji mi je rekao da se radi o bakterijskoj infekciji te da je mačiću jedno oko već iscurilo, a drugo potpuno propalo, iako je formirano. Njegova preporuka je da se mačić uspava, ali mi smo to odbili jer smo ga već udomili. Molio bi vas za savjet, ako imate malo više iskustva s ovakvim bolestima. Da li postoji mogućnost regeneracije ovog "čitavog" oka? Da li je uopće moguće da mačka živi bez vida, tj. da li bi se mučila tokom života? Da li bi se kasnije javljale infekcije u području očiju? Za sada ga tretiramo Tobrex kapima i masti za oči, a upala je nakon 4-5 dana tretmana dosta splasnula.

Mačić je živahan, normalno jede i obavlja nuždu. Molim da mi odgovorite na upit, da pomognemo životinji, ako joj se može pomoći. Puno vam hvala unaprijed, lijep pozdrav!
Saša

O: Oko je organ vida koji služi za percipiranje okoline. Oko, sa svojim osjetljivim strukturama, šalje impulse preko optičkog živca u centar za vid, koji se nalazi u mozgu. Naime, svjetlost mora proći kroz prozirne dijelove oka te se kao umanjena slika reflektirati na određenom dijelu mrežnice. Tada, svjetlosni podražaj se pretvara u živčani impuls koji putuje do središta za vid u mozgu.

Različiti čimbenici mogu dovesti do poremećaja vida, a posljedično i do potpunog gubitka vida. U tim slučajevima, potrebno bi bilo što prije utvrditi uzrok te početi s odgovarajućim terapijama. Naime, samo liječenje ovisi o vrsti bolesti, odnosno o vrsti poremećaja.

U određenim slučajevima, kada su oštećenja osjetljivih struktura oka iznimno velika, odnosno kada iz drugih razloga ne postoji mogućnost da se osjetilo vida sačuva, inducirano je napraviti određene kirurške zahvate. Oni se provode kako bi spriječilo širenje ili nastajanje bolesti. O zahvatima i metodama se dogovara s veterinarom - oftalmologom.

Način na koji će ljubimac podnositi sljepoću ovisi o njenom karakteru, ali i karakteru te zalaganju njegovih vlasnika. Naime, ako se isključi jedno osjetilo, postepeno se pojačavaju ostala osjetila, koja ponekad mogu u potpunosti nadomjestiti nedostatak. Naravno, ako se uz to dodaju i odgovorni vlasnici, moguće je ljubimcu osigurati "normalnu" kvalitetu života.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite i na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će Vas stručno osoblje, nakon pregleda ljubimca, moći dalje savjetovati te odgovoriti Vam na postavljena pitanja.

Mnoge informacije možete pronaći i u mnogim literaturama koje opisuju i savjetuju način života sa slijepim ljubimcima.

OZNAKE: