Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog 13 god. Prije 3-4 mjeseca dobio je negdje istovremeno trakavicu i parazite u uhu. Mačak je nakon toga ponekad gubio ravnotežu, tako da par dana u tom periodu nije mogao ni hodati. Trakavica je izliječena brzo, ali za parazite je trebalo više, 1-2 mjeseca. Pred kraj terapije za parazite počeo je curiti gnoj iz tog uha. Poslije toga bio je 2 puta na terapijama (svaka u trajanju oko tjedan dana), svaki puta je dobio cca 10 injekcija. Međutim, nije pomoglo. Curenje se samo smanjilo, veterinar je rekao da ne zna više kako da mu pomogne. Uz to, natečen mu je obraz na toj strani, tako da je malo i oko s te strane zatvoreno. Vjerojatno je oteklina i u grlu jer smo primjetili da ga često boli dok guta.

Jede u intervalima, par dana normalno, a onda par dana ništa i tako ponovo. Uz to, konstantno mu curi slina, ponekad krvava. Stalno spava i cijeli bude mokar od sline kad se probudi. Također širi neugodan miris. Molim za savjet, više ne znamo što da radimo.
Hvala unaprijed, Danijel

O: O upali uha u mačke pisala sam ovdje.

Bolnost i otečenje glave na jednoj strani upućuje i na probleme žlijezda slinovnica, o kojima je pisala kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Do poremetnji prilikom uzimanja hrane i žvakanja dovode prije svega bolesti usne šupljine. Uz to, mačka obično i pojačano slini. Kod bolesti usne šupljine volja za hranom je prividno umanjena - životinja ne jede jer joj to zadaje bol ili ne jede zbog mehaničkih zapreka (kost, komadić drveta, igračka ili neki drugi strani predmet) ili greške zubala. Budući da probava počinje u ustima, žvakanjem hrane i djelovanjem enzima iz sline na hranu, bolesti usne šupljine mogu dovesti do ozbiljnih probavnih poremećaja.

Sljedeće, do opisanih simptoma dovode i tumori koji se mogu razviti u području glave (hondrosarkom, osteosarkom, limfosarkom te fibrosarkom). Obično uzrokuju otečenje samo jednog dijela glave. Kod tumora česta je bolnost, ali i otvorene rane pa se uočava prisutnost krvi u slini mačke.

Zatim, do otežanog uzimanja hrane i pojačanog slinjenja dovodi upala zubnog mesa (gingivitis). Česta je kod mačaka, upala sluznice usta može biti uzrokovana mikroorganizmima, alergijom ( plazmocitno-limfocitni stomatitis) na ugriz buhe, hranu ili neki iritirajući agens. Manifestira se pojačanim slinjenjem uz ostale kliničke simptome (bolnost, gubitak apetita).

Neke metaboličke bolesti, poput bubrežnog zatajenja, izazivaju stomatitis (upalu sluznice usta), kod kojeg se javlja fetor ex ore (neugodan zadah iz usta) i oprez pri jelu.

Treba spomenuti i probleme sa zubima, od kojih najčešći problem predstavljaju frakture zuba. Najčešće nastaju slučajno, u igri tvrdim predmetima - kamenjem, tvrdim štapovima ili kostima, a može se dogoditi i ukoliko se životinja zaleti u nešto tvrdo. Mačka uglavnom odreagira bolno, otežano žvače (ili uopće ne jede), ne može držati predmete u ustima, pojačano slini, a ponekad se javlja i krvarenje. Ovakvi problemi rješavaju se ili vađenjem slomljenog zuba ili se radi nadogradnja krune nekim umjetnim materijalom.

Kako upala uha (naročito srednjeg) u mačke može biti uzrokovana ascedentnom infekcijom sekundarno na infekciju gornjih dišnih puteva, moguća je povezanost obiju upala. U grupi uzročnika infekcija gornjih dišnih puteva mačaka izdvajaju se kalicivirus i herpesvirus. Oni uzrokuju najteže oblike oboljenja, a najčešći simptomi su kihanje s iscjetkom iz nosa, slijepljene oči i iscjedak iz očiju te ulkusi i otvorene rane u ustima (najčešće počinju na jeziku i tvrdom nepcu). Životinja zbog otežanog gutanja slini, odbija hranu i depresivna je.

Kako su stanju Vašeg ljubimca mogući brojni uzroci, savjetujem Vam da se ponovno obratite Vašem veterinaru ili možete zatražiti i mišljenje u drugoj veterinarskoj ambulanti, kako bi se pregledom i potrebnim pretragama postavila dijagnoza, poduzelo odgovarajuće liječenje te pomoglo Vašem ljubimcu.

OZNAKE: