Povratak

Problem sa zubima i zubnim mesom u starijeg mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo crnog mačka starog 10 godina. Ima dobar apetit jer jede samo faširano meso i meke kekse, ali inače su mu prednji zubi od rođenja neobično veliki i  ima problema sa zagrizom. Jedan zub mu je ispao, a neki se klimaju, ima neugodan miris iz usta i nekad mu krvari čeljust. Molim Vas preporuku za neki lijek koji možemo kupiti ili neku "hranu" koja bi poslužila za dezinficiranje čeljusti ili slično.
Hvala i pozdrav, Zrinka

O: U starijih mačaka, koje već duže vrijeme imaju problema sa zubnim kamencem ili upalom zubnog mesa, dolazi do povlačenja zubnog mesa.

Tako zub može izgledati veći, a zapravo je zubno meso povučeno i ogoljen je korijen. Takvi zubi postaju klimavi jer ih inače zubno meso drži zube fiksirane. Zbog upale meso je osjetljivo i krvari na dodir.

O upali zubnog mesa pisala sam opširno ovdje.

Iako je mekana hrana u ovom slučaju jedini izbor da mačka može jesti, istovremeno predstavlja i problem jer dolazi do još jačeg nakupljanja zubnog plaka.

Da biste to barem malo spriječili savjetujem Vam da lokalno tretirate zubno meso nekim od pripravaka koji sprječavaju nakupljanje zubnog plaka i smiruju upalu. To je gel na bazi propolisa kojim premažete zubno meso preventivno jednom tjedno (Beaphar) ili tabletice klorheksidina koje se zalijepe ispod usnice i ispuštaju djelatnu tvar (Stomadhex tablete) i tako se provede kura od 10 dana.

Royal Canin nudi mokru hranu u vrećicama za starije mačke koje imaju osjtljive zube i zubno meso (Oral mature).

Lokalnog tretiranje je samo potporno, stoga ćete morati Vašeg ljubimca odvesti do veterinara napravi pregled zuba i usne šupljine i da ga stavi na sistemsku terapiju, ako će to biti potrebno, dok mu se stanje ne popravi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr