Povratak

Problemi s mačkom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam tri mačka koji su se okotili prošle godine u svibnju. Da li će oni i kada otići od kuće? Koliko znam svi odlaze za mačkama i vraćaju se po hranu (živim na selu). Njihova majka se ponovo okotila prije tjedan dana. Kako će se ponašati prema njima? Bojim se da bi ih iz ljubomore mogli ozlijediti jer ispuštaju čudne zvukove(slične cvilenju). Nove mačiće mi tata neda da zadržim. Dva ću dati prijatelju kad prestanu sisati. Gdje ću s ostala dva? Što je sterilizacija, koliko košta i koliko je bolna? Kako bi mogla pomoći mački nakon toga i hoće li me se bojati nakon toga?
Molim vas pomozite! Tea.

O: Mačke obično odlaze od kuće u periodu tjeranja (najčešće u proljeće), tako da je za pretpostaviti da će i Vaše mačke otići od kuće. Da bi se preveniralo lutanje, agresija prema drugim mačkama i obilježavanje teritorija potrebno je mačka kastrirati. Kastrirane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave vani, a rezultat kastracije može biti samo jedan - ljepši i sretniji dom, jer energija koju bi mačak potrošio na pronalaženje partnera, preusmjerava se na čovjeka i odnosa s njim.

Za pretpostaviti je da će se majka ponašati zaštitnički prema novim mačićima te da će stare (odrasle) tjerati od sebe i gnijezda.

Sterilizacija je postupak kojim se uklanjaju reproduktivni organi, a obavlja se u općoj narkozi. Kod ženki je operacija nešto kompliciranija, jer su maternica i jajnici smješteni u trbušnoj šupljini, zbog čega je potreban rez na trbuhu, a nakon zahvata postoje konci koje će veterinar izvaditi kada rana zaraste; zato se mačke malo duže oporavljaju.

Nakon sterilizacije, prvih sedam dana svakako biste maci trebali omogućiti mir i tišinu. Treba obratiti pozornost na ranu i voditi računa da maca ne liže ranu, kako bi što prije zacijelila. Savjetujem Vam da macu nekoliko dana hranite specijalnom medicinskom hranom za kvalitetniji i brži oporavak. Nažalost, postoperativno kod mačaka se smanjuje apetit. Vrlo je važna količina bjelančevina u hrani kako bi rana što brže zacijelila. Rani unos odgovarajućih količina hranjivih tvari je od velike važnosti za poboljšanje organizma u oporavku.

U ljekarnama Pet Centra možete kupiti medicinsku hranu za oporavak i to:

- Hills a/d konzervirana hrana, koja se može koristiti u razrijeđenom obliku, ako je potrebno životinju hraniti špricom na usta        - Royal Canin Convalescence s/o support u mokrom obliku i u obliku praha koji se razrijeđuje vodom.
- Eukanuba High Calorie u konzerviranom obliku.

Cijena sterilizacije ovisi o vrsti i težini životinje te od ambulante u kojoj se zahvat obavlja. Preporučujem Vam da se obratite svom veterinaru i raspitate o cijeni zahvata.

Mačiće probajte pokloniti i udomiti kod prijatelja i sl. ili ih možete dati u azil za napušetene životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr