Povratak

Problemi s očima mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Već 2-3 mjeseca mačku je jedno oko crveno. Dobili smo antibiotik i  kapi. Kad smo kapi ukapali u oko, kao da se zapjenilo u oku. Antibiotik je popio, ali sam kapi prestala davati. Nakon 2 mjeseca crvenilo se pojavilo i u drugom oku. Veterinar nije bio zabrinut i rekao je da će to proći, ali nije prošlo. Da li se trebam brinuti i što bi to moglo biti? Gordana

O: Kod mačaka se često pojavljuju problemi s očima. Tako, većina mačaka ima kroničnih problema sa upalom spojnice očiju (konjunktivitis). Često ti problemi prođu pa se ponovno jave.

Oči su tada obično zacrvenjene, otečene, vodenaste, okružene krasticama.

Uzroci mogu biti mnogobrojni, kao što su: infekcije, urođeni poremećaji (prekratki, suženi ili izostanak suznonosnih kanala), građa lica (perzijske mačke), ožiljak od prijašnje infekcije,...

Ipak, najčešćim uzročnikom konjunktivitisa kod mačaka se smatra herpesvirus. U mačaka on je uzročnik koji se nalazi u gornjim dišnim putevima, a bolest se naziva rinotraheitis.

Također, od drugih uzročnika mogu se izdvojiti i bakterije, klamidija i gljivice, alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost kemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrbež. Svrbež dovodi do trljanja očiju i edema (otečenja). Većina životinja ima i popratni rinitis.

Određeni dijagnostički postupci nužni su za određivanje točnog uzroka problema s očima, a oni uključuju sljedeće: kompletan oftalmološki pregled vjeđa, rožnice, konjunktive, prednje i stražnje komorice oka, Schirmerov suzni test, pretraga fluoresceinom, tonometrija. Od dodatnih pretraga treba napraviti kompletni opći pregled, pretragu iscjetka očiju (bakterijska i citologija), kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi za identifikaciju neke već postojeće bolesti.

Dakle, moguće je da terapija nije bila prikladna, da se nije dosljedno primjenjivala ili da se proces na očima ponavlja jer su različiti fizikalni uzročnici (prašina, vjetar, i sl.) uzrokovali prije navedene pojave, a ne mikroorganizam.

U svakom slučaju, kako je ovo poprilično kompleksno i zahtjevno područje, isto iziskuje pregled od strane veterinara - oftalmologa. Iz tog razloga, savjetujem Vam da odete na Veterinarski fakultet na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, kako bi specijalist-oftalmolog napravio specijalistički pregled i utvrdio točno o kakvom se procesu radi te započeo s ciljanom terapijom. Telefonski broj Veterinarskog fakulteta u Zagrebu je 01/2390 111, a radno vrijeme Kirurške klinike je od ponedjeljka do subote 9-11 i 16-18 sati, nedjeljom 9-11 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr