Povratak

Prolapsus treće očne vjeđe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog 7 mj. koji ima problem s očima - treći kapak mu se povukao gotovo na pola oka. Počeli smo s terapijom. Dobio je antibiotik u tabletama i mast za mazanje očiju koje trebamo upotrebljavati 5 dana. O čemu se točno radi i da li smo dobili odgovarajuće lijekove? Inače, prije mjesec dana dobio je i mikrosporozu koju smo nadam se uspješno izliječili. Unaprijed hvala. Tihana.

O: Prolapsus treće očne vjeđe se najviše pojavljuje u pasa i mačaka, a vjeđa prekriva veću površinu jabučice nego što je fiziološki, kada se vidi samo njezin pigmentirani rub.

Uzroci prolapsusa treće očne vjeđe mogu biti neurogeni - encefalitis, potres mozga, tetanus, strana tijela pod vjeđom, različita kemijska sredstva te fizikalni čimbenici. Prolapsus se može javiti i kao sekundarna pojava kod tumora, atrofije, ftize jabučice (najčešće je uzrokovana gnojnom panoftalmijom i perforacijom bulbusa) i mikroftalmusa (manja očna jabučica, a često se može javiti i nedostatak gornje vjeđe, pa koža tog dijela često izravno prelazi u kožu lica ili čela). Može se raditi i o paralizi ili hiperplaziji treće očne vjeđe. Terapija se provodi tako što se liječi primarna bolest, a ekstirpacija se izvodi samo kod hipertrofije, tumora i paralize treće očne vjeđe.

Od upalnih poremećaja je čest folikularni konjuktivitis. Limfoidni folikuli se fiziološki nalaze s unutarnje strane treće očne vjeđe, ispod konjuktive. Kod kronične antigene stimulacije mogu se pojaviti u mačaka limfoidni elementi i na prednjoj strani (kod kronične infekcije klamidijama. Folikuli se uklanjaju fizikalnim metodama uz provođenje antibiotske terapije.

Vidljiv treći očni kapak može upučivati na probleme s očima, ali može upućivati i na opći poremećaj u organizmu koji najčešće bude vezan uz probavni sustav, ali može biti i znak nekog zaraznog oboljenja (zarazni peritonitis)i metaboličkih bolesti.

Dijagnozu nije moguće postaviti na ovaj način, bez općeg kliničkog i specijalističkog pregleda životinje, a bez dijagnoze nije moguće odrediti terapiju, tako da ćete za pitanja oko adekvatne terapije morati kontaktirat svog veterinara, ili s mačkom otići na pregled u drugu ambulantu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr