Povratak

Proljev / gliste i cijepljenje mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Sinoć sam udomila poluperzijskog mačka, starog oko mjesec dana, jako razigranog. Kad sam ga dovela kuci, imao je proliv (ne "vodenast"), a isto i jutros. Kupila sam mu hranu koju su mi preporučili u zoo centru, piletina sa rižom, i ostavila sam mu samo vodu, pošto ne znam šta tačno smijem da mu dam. Nije oduševljen tom piletinom i rižom koja je u obliku žitarica. Šta mi vi preporučujete i kad bi ga trebala voditi na vakcinaciju?
Unaprijed jako zahvalna, Alma

O: Gliste su vrlo uobičajeni uzročnici proljeva kod mlađih životinja.

Iako mi osim proljeva niste spominjali druge simptome, niti ste naveli podatak je li mačić očišćen od crijevnih parazita, opisat ću Vam ukratko ovaj zdravstveni problem.

Glistavost uzrokuju endoparaziti, gliste Toxascaris leonina i Toxocara cati. Odrasli oblici su blijedo-žućkaste boje,dužine 5-10 cm, oblog tijela, nalik na špagete. Do invazije mačića sa ovim parazitima može doći ili još za vrijeme intrauterinog života (u maternici) ili preko mlijeka (ukoliko odrasla mačka nije čišćena za vrijeme graviditeta i neposredno pred porod). Odrasle mačke uglavnom se invadiraju putem hrane ili vode kontaminirane jajašcima glista.

Simptomi se obično manifestiraju nadutim trbuhom, proljevom koji se može izmjenjivati sa začepom, mršavljenjem unatoč dobrom apetitu, ponekad kašljanjem ili povraćanjem (mogu ispovraćati cijele gliste);anemijom vidljivih sluznica, zaostajanjem u rastu. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i koprološkom pretragom.

Za liječenje, ali i prevenciju glistavosti, postoji široka paleta preparata, međutim, budući imate mačića, preporučila bih Vam ''Banminth'' pastu. Pasta je indicirana za dehelmintizaciju mačaka infestiranih zrelim stadijima crijevnih nematoda i ankilostomida - Toxacara cati (mystax), Toxascaris leonina i Ancylostoma tubaeforme. Pasta se daje ili umiješana u (mokru) hranu ili se može namazati mačiću na šape (budući su mačke vrlo čiste životinje, on će si to polizati, kako bi se očistio). Doza je jedna crtica na kg tjelesne težine pa bi bilo dobro da mačića najprije izvažete kako biste mu odredili adekvatnu dozu. Prvo tretiranje mačića obavlja se u dobi od 10 - 14 dana, zatim se još dva puta ponavlja u razmacima 10 - 14 dana. Vrlo je važno istovremeno tretirati i mačku majku, dvokratno u razmacima 10 - 14 dana, ukoliko je mačka prethodno redovito čišćena (svaka 3-4 mjeseca do kraja života). Pri tome moram napomenuti da se u odraslih mačaka preporučuju sredstva koja istodobno djeluju i na trakavice, kao što su Drontal Cat tablete ili Pratel tablete te Verpanyl tablete. Preventivna dehelmintizacija (''čišćenje'' od crijevnih parazita) preporuča se svaka 3-4 mjeseca godišnje. Ovi oblići mogu se prenijeti i na ljude, a stanje je poznato pod nazivom "visceralna larva migrans'', stoga je upravo prevencija parazitarne invazije kod mačaka važna i za zdravlje njihovih vlasnika.

Za zaustavljanje proljeva kod mačaka postoje i specijalne hrane - Royal canin ''Intestinal'';Hill's ''i/d'' ili Eukanuba ''Intestinal''. Sve ove hrane dolaze u obliku dehidrata ili konzervi.

Što se tiče vakcinacije protiv mačjih zaraznih bolesti, bilo bi dobro da mačić najprije ozdravi, da ga očistite od parazita, a tek tada da u dogovoru s Vašim veterinarom obavite cijepljenje prema određenoj shemi. Obično je prvo cijepljenje u dobi od 2 mjeseca.

Iako nije zakonski obavezno, preporučila bih Vam da nakon cijepljenja protiv zaraznih bolesti obavite još i cijepljenje protiv bjesnoće (ako će mačić izlaziti van), budući se radi o opasnoj i smrtonosnoj zoonozi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr