Povratak

Proljev i gliste

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko dana moji ukućani i ja imali smo virus: povraćanje, proljev i temperatura. U to vrijeme nabavili smo mačića koji nije cijepljen (2-3 mj. star). Nakon što smo svi ozdravili (danas je prvi dan), mačka je dobila proljev s nečim unutra, kao glista. Zanima me je li mačka možda dobila virus od mene i moje obitelji koja je već zdrava ili je to zato što sam joj toga dana ujutro dala šalicu mlijeka koje je odstajalo u frižideru 3 dana. Molim Vas da mi odgovorite što prije. Predložila sam tati da je odvedemo veterinaru.
Što Vi mislite?
Ana.

O: Uzroci proljeva u mačaka su mnogobrojni. Izazivaju ih različite bakterije, virusi, paraziti, toksini te ostali čimbenici kao što su alergija i intolerancija na hranu, nagle promjene načina prehrane, hladna hrana i dr.Proljev može biti akutnog i kroničnog toka, a posljedice su dehidracija životinje, mršavljenje i opća slabost.

U velikom broju slučajeva, fizički simptomi su dovoljni veterinaru za postavljanje dijagnoze. Ipak, u nekim slučajevima treba napraviti pregled krvi i izmeta, a ako je potrebno i složenije pretrage.

Terapija se provodi, već prema uzroku, dijetalnom prehranom, nadoknadom tekućne i elektrolita, uklanjanjem uzroka, odnosno lijekovima. Lijekovi koji se koriste u slučaju proljeva, uz ciljane (uzročna terapija), uključuju i preparate za zaustavljanje proljeva, preparate sa zaštitnim učinkom na crijeva, protuupalne lijekove i dr.

Zoonoze su bolesti zajedničke ljudima i životinjama. Ako se prenose od životinja ka čovjeku one se nazivaju antropozoonoze, a ako se šire od čovjeka ka životinjama (one su rjeđe) nazivaju se zooantropoze. Bolesti koje se šire u oba smjera zovu se amfiksenoze.

Virusni gastroenteritis u ljudi je infekcija probavnog trakta najčešće uzrokovana rotavirusom (oboljevaju djeca) i norovirusom tipa Norwalk, te nekih serotipovi adenovirusa. U mačaka se javljaju, između ostalih, proljevi čiji je uzročnik isključivo mačji rotavirus.

Najbolje bi bilo da mačku odvedete veterinaru koji će postaviti točnu dijagnozu i odrediti terapiju.

Mačje gliste nisu rijetka pojava, pogotovo u mlađih jedinki, a mačke ih izbacuju izmetom ili ih pri jačim invazijama povraćaju. U ponudi Pet centra su učinkoviti preparati za dehelmintizaciju mačaka u obliku paste (Banminth) ili tablete (Pratel, Drontal cat, Verpanyl).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr