Povratak

Proljev i povraćanje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam sijamsku mačku već 3 godine. Uvek je u kući. Hranimo je samo granulama (whiskas, kite-kat). Pre otprilike 2 nedelje počela je naglo da gubi težinu, da ima proliv i da povraća, uopšte nije raspoložena za igru i samo spava. Bili smo i kod veterinara, ali dobijala ja samo vitamine. Stanje se bilo malo popravilo, ali sada je ponovo ista priča. Molim za pomoć. Zahvalan, Želimir

O: Probavni sustav prerađuje hranu, upija hranjive tvari iz nje i izbacuje otpadne tvari iz organizma. Kod poremećaja u probavnom sustavu dolazi do proljeva, povraćanja, dehidracije i gubitka na tjelesnoj težini.

Uzroci probavnih poremećaja mogu biti trovanja, bakterijske ili virusne infekcije (parvoviroza, FeLV, FIV, koronavirus, uzrocnici iz roda campylobacter...), nametnici, alergije ili preosjetljivosti na hranu, lijekovi, hipertireoza, bolesti gušterače...

Kod proljeva i povraćanja dolazi do dehidracije organizma, ubrzane peristaltike te oštećenja sluznice probavnog sustava, što u konacnici može dovesti do smanjene mogućnosti resorpcije hranjivih elemenata i posljedično do disbalansa u normalnim životnim funkcijama (homeostazi).

Liječenje proljeva se provodi simptomatski, odnosno uklanja se uzrok. To podrazumijeva uskraćivanje postojeće hranidbe kroz 1-2 dana. Pri tome ljubimcu je potrebno osigurati dovoljnu količinu svježe vode. Također, u liječenju se koriste i određene medicinske hrane (Eukanuba - Intestinal, Royl Canin - Intestinal, Hills - i/d), .... odnosno određeni ljekoviti pripravci za regulaciju probave (npr. DiaDogNCat).

Prelazak na ljekovitu hranu i korištenje ljekovitih pripravaka nije uputno raditi na svoju ruku, nego se svakako savjetujte sa svaojim veterinarom koji će, nakon temeljite pretrage, naći uzrok ovom stanju i odrediti o prikladnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr