Povratak

Proljev i povremene primjese krvi u stolici / Imaju li mačke i psi hemoroide?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam dvogodišnjeg kastriranog mačka koji zadnjih godinu i pol živi u stanu i ne izlazi van. Tretiran je protiv vanjskih i unutarnjih nametnika prije dolaska u stan i redovito cijepljen protiv zaraznih bolesti. Hranim ga isključivo Sanabelle mačjom hranom iz Adult ili Sensitive linije jer na svaku drugu hranu (uglavnom mokru, ili ako mu dam malo salame ili paštete) reagira tako da dobije proljev ili mekanu stolicu te ponekad i krvavi iscjedak (stolica smeđa, ne crna). Kada bi se to desilo hranila sam ga po uputi veterinara kuhanom piletinom i rižom, a u jednom slučaju kada je stanje ostalo nepromijenjeno i nakon par dana odvela sam ga veterinaru gdje je sljedeća tri dana dobivao antibiotike. Čitavo vrijeme on je aktivna vesela maca, dobrog apetita, pije normalne količine vode i nikako ne pokazuje da ga išta boli i smeta te nema povišenu temperaturu. Ali povremeno se pojavi taj krvavi iscjedak, u malim količinama, u njegovoj stolici. Drugi mačak, pola je godine stariji od njega, također kastriran i njega također hranim samo sa Sanabelle mačjom hranom i on nema nikakvih problema. Je li moguće da ovaj mlađi ima problema s unutarnjim hemoroidima?
Hvala. Lp, Vanja

O: Mačke i psi nemaju hemeroide, a ono što je najsličnije tome je prolaps rektuma, odnosno stanje kada se završni dio crijeva izvrne prema van, poput čarape. Na temelju opisa, čini se da kod Vašeg mačka to nije problem.

Povremene primjese krvi u stolici, vjerovatno su posljedica proljeva, kod kojeg dolazi do oštećenja sluznice (vjerovatno) debelog crijeva.Ukoliko se to javlja povremeno, ne bi trebalo zabrinjavati.

Može se posumnjati da je glavni problem u osjetljivosti probavnog sustava, s obzirom da navodite kako na pojedine vrste hrane, mačak reagira proljevom, a možda se radi i o alergiji. Zbog toga je nužno pronaći hranu koju Vaš ljubimac dobro podnosi, i o tome bi bilo dobro da razgovarate sa svojim veterinarom.

Postoje komercijalne hrane za mačke sa osjetljivijom probavom, npr. Royal Canin Digestive Comfort ili Pro Plan Delicate, s kojima možete hraniti Vašeg mačka. Kada pronađete hranu koja mu odgovara, nemojte davati ništa drugo. Spomenute gotove hrane su visokokvalitetne, izbalansirane i potpuno podmiruju sve potrebe, pa osim njih Vašem mačku dajte još samo vodu.  Ukoliko se probavne smetnje nastave, vjerojatno je nužan prelazak na neku od veterinarskih dijeta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr