Povratak

Promjena na analnom otvoru mačka - hemoroid ili upalni proces na analnoj vrećici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Mom mačku se prije nekoliko dana na analnom otvoru pojavilo nesto kao hemeroid (u prilogu je slika). Zdrav je inače i cijepljen, par puta je čudno zamijaukao tijekom igre, ali to je jedina promjena koju primjećujem. Sve ostalo normalno radi, obavljanje nužde također, ne primjećujem da ga nešto boli. Bili smo kod veterinarke koja je rekla da ne zna što je to i dala mu antibiotik, kao i da misli da nije hemeroid. Meni izgleda baš kao hemeroid i brine me da nema neki problem s analnim vrećicama. Inače Jede hranu s puno vlaknine, kastriran je i dijeli dom sa još dvije mačke.  Molim Vas savjet! Hvala, Dunja

O: Prema ovome što vidim na priloženoj fotografiji, ja bih se ipak složila s Vašim mišljenjem da se ovdje radi primarno o hemoroidu, a kao drugu mogućnost ostavimo da ipak može biti i upalni proces u analnoj vrećici koji je prolabirao jednim dijelom u analni otvor u obliku apscesa. Dobro je što mačka hranite namirnicama bogatim vlaknima, pa tako i nastavite, no nedostatak vlakana u ishrani nije jedini uzrok  ove komplikacije. Hemoroide, koji su zapravo vrećasta proširenja na žilama analnog područja, uzrokuju naprezanja pri crijevnoj peristaltici. Uz to, podražaj  njihovom nastanku može biti začinjena hrana, predugo sjedenje, ali isto tako i poremećaji u radu susjednih analnih žlijezda, u smislu upale ili naprezanju pri otpuštanju njihovog sadržaja u markiranju teritorija.

Kao pomoć možete mačku namazati bolno područje mastima s dodatkom ekstrakta nevena i čajevca ili kantarionovo ulje, po mogućnosti da mast u sebi sadrži i neki anestetik koji bi ublažio svrbež i osjećaj žarenja i boli. Nemojte koristiti nikakve sapune niti brisanje papirom i slično jer će samo pogoršati stanje  i pojačati bol. Dajte mačku da pije  što više tekućine i kada se stanje malo smiri, odvedite ga na pregled analnih vrećica  i eventualno pražnjenje sadržaja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr