Povratak

Promjene na koži i dlaci mačke - dermatološke bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam mačića 7 mjeseci starog i nedavno sam primjetila da na donjem djelu buta ima kružić 1,5 cm promjera ,na kojem mu je krzno sljepljeno i peruta se  te je čak pomalo ljuskasto, no naizgled mi ne izgleda kao krasta. Imam dojam čak da mu je tamo i krzno kraće. U kontaktu je sa drugim mačkama. Je li bi to mogla biti neka bolest? Marina

O: Dermatološke promjene koje ste opisali mogu ukazivati na dermatitis (upalu kože) nastalu pod utjecajem nekog mehaničkog ili kemijskog inzulta, zatim na neku gljivičnu (mikotičnu) infekciju ili čak parazitarnu infekciju (šuga).

Svaka od navednih infekcija ili promjena ima svoje specifičnosti i različite metode dijagnostike.

Dermatitis obično nastaje nakon neke površinske ozljede kože, koju onečiste bakterije i praćena je crvenilom i vlaženjem kože (od čega se slijepi dlaka), mogućim svrbežom te manjom ili većom bolnošću.Liječi se antibioticima širokog spektra lokalno, a ako je potrebno i sustavno.

Gljivične infekcije se javljaju kod mlađih životinja sa slabijim imunitetom, a prenose ih odrasle mačke koje nose spore gljivica u dlaci. Mikoze se mogu javiti i nakon antibiotske terapije. Obično se radi o mikrosporozi uzrokovanoj gljivicom Microsporum canis koja može uzrokovati gljivične promjene i na ljudima (zoonoza). Promjene su okrugle s crvenim rubom, bez dlake i koža se peruta.Dijagnosticira se pretragom pod UV lampom, gdje zahvaćeno područje fluorescira, a terapira se odgovarajućim fungicidnim lijekovima. O mikrosporozi opširno je pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Infekcije kožnim parazitima mogu biti različite, od invazije buhama (čiji ubod može izazvati alergijske reakcije po tijelu praćene svrbežom), do šuge (uzrokovane s nekoliko vrsta šugaraca). O mačjoj šugi su pisale su kolegice Danijela Biban, dr.vet.med. ovdje i Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Znači, promjene na tijelu Vaše mačke mogu ukazivati na neku od tih dermatoloških bolesti, a za utvrđivanje točne dijagnoze  potrebno je mačku odvesti na pregled u veterinarsku ambulantu.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr