Povratak

Promjene na očima mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja mačka je stara godinu dana. Okotila se prije 3 tjedna, ali u zadnja 2-3 dana primjetila sam da su joj oči pola zelene i pola bijele, kao neka sluz ili nešto, ne znam. Ima 4 mačića. Trebam li mačiće odvojiti od majke? Može li na njih prijeći ta bolest ili šta je to već? Gabi

O: O uzrocima bolesti očiju u mačaka pisala sam ovdje.

Relativno je česta pojava bakterijske infekcije na očima mačaka, što bi se moglo opisati pojavom zelenkastog iscjetka ili nakupine (upalni eksudat) na očima.

Ovakve upale liječe se, po preporuci veterinara nakon pregleda, antibiotskim kapima ili mastima kroz 5-7 dana. Teško mi je procijeniti što ste vidjeli na očima Vaše mačke bijele boje.

Naime, može se raditi o normalnoj nepromijenjenoj bjeloočnici, mreni, ali i o pojavi trećeg očnog kapka (na unutarnjem kutu oka) uslijed bolesti očiju, dehidracije ili neke sistemske bolesti. Dijagnostičkim pregledom kod veterinara mogu se razlučiti navedene promjene.

No, smatra se kako je najčešći uzrok konjunktivitisa u mačaka infekcija herpesvirusom. U mačaka on je uzročnik koji se nalazi u gornjim dišnim putevima. Bolest se naziva rinotraheititis tako da je navedeni i jedna od komponenti cjepiva protiv mačjih zaraznih bolesti.

Ako kod Vaše mačke primjećujete i neke druge simptome, poput potištenosti, gubitka apetita, iscjetka iz nosa i opće slabosti, svakako što prije posjetite veterinara koji će pregledati mačku i poduzeti adekvatnu terapiju ili Vam preporuči adekvatnu njegu. U potonjem slučaju odvojite mačiće jer se radi o zaraznoj bolesti, a ako Vaša mačka nije cijepljena svakako to učinite kada ozdravi.

Pratite ponašanje mačića kako bi na vrijeme mogli uočiti simptome oboljenja te pravovremeno potražiti stručnu pomoć. Svakako vodite računa o dehelmintizaciji ("čišćenju" od unutarnjih parazita) mačića te cijepljenju protiv zaraznih bolesti kada navrše 9 tjedana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr