Povratak

Putovanje s mačićem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mjesec i pol dana starog mačića. Zanima me može li on na put sa mnom? Kako ga opremiti za put autom a kako za put autobusom, ako je to moguće? Putovanje bi trajalo 3 - 4 sata. Hvala, Dunja

O: Ako je Vaš mačić već odvojen od majke i samostalno jede možete ga povesti na put. Iako se mačkama hrana daje po volji, tako maleno mače na putu bi trebalo jesti otprilike svaka dva do tri sata. Ponesite mu hranu na koju je mače naviklo i nikako mu nemojte u tom priodu mijenjati način prehrane. Uz hranu uvijek stavite na raspolaganje običnu vodu.

Kako bi se životinja osjećala sigurnom, smjestite je u transporter za mačke. U ponudi Pet centra su modeli različitih boja, veličina i materijala, kao i prostirke koje će put učiniti ugodnijim. Rasklapanjem transportera dobit ćete dva dijela od kojih gornji može poslužiti kao krevetić za macu. Ponesite i vlažne maramice za mace (npr. "Karlie" Perfect care) kojima možete obrisati okolinu oka, njuškicu ili okolinu anusa.

Želim naglasiti da mačke nikada ne treba prevoziti slobodne ili tako da Vam sjede u krilu jer u nenadanim situacijama predstavljaju objektivnu opasnost, kako za vozača tako i za sve suputnike. Naravno da se uplašena životinja i sama može ozbiljno povrijediti.

Odlučite li se za put autobusom, svakako biste trebali najaviti prijevozniku da bi sa sobom poveli mačku. Tek uz njihovu suglasnost možete životinju povesti sa sobom. Raspitajte se da li će tijekom puta autobus stati, kako biste s macom mogli izaći da obavi nuždu. Savjetujem Vam da mačića vežete hamićem za mace kako ne bi pobjegao pri izlasku iz vozila.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr