Povratak

Rak dojke u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačku staru 14 godina i nedugo sam primijetila da joj je jedna dojka natečena i da se na njoj nekoliko centimetara dalje od bradavice nalazi kvržica nepravilnog oblika. Zanima me je li moguće da maca ima rak dojke? Tihana

O: Na žalost, u slučaju prisutnosti neke mase na mliječnoj žlijezdi u mačaka mora se uzeti u obzir i tumor. Najmanje 80% tumora u mačaka je maligno. Tumori mliječne žlijezde smatraju se trećim po učestalosti tumora u mačaka, slijedeći neoplazme hematopoetskog sustava i kožne tumore. Iako se rjeđe javlja nego u ljudi i pasa, čine 17% neoplazmi u mačaka ženskog spola.

Iako nije dokazana pasminska sklonost tumorima mliječne žlijezde znanstvenici smatraju kako se češće javlja u domaćih kratkodlakih ili pak sijamskih mačaka. Sijamske mačke imaju čak dva puta veću vjerojatnost da razviju tumor mliječne žlijezde.

Tumor mliječne žllijezde može se javiti u mačaka od 9 mjeseci pa do 23 godine starosti a najčešće u dobi od 10 do 12 godina. Zabilježena je veća pojavnost u nesteriliziranih mačaka a tek rijetko u ženki u kojih je obavljena samo ovarioktomija. Vrlo rijetko se javlja u mužjaka.

Od 80 do 85% tumora mliječne žlijezde su oni maligni. Većina njih, a osobito oni veći i više invazivni priljube se uz kožu i ulceriraju. U nekoliko studija dokazano je kako više od 80% mačaka sa malignim tumorom mliječne žlijezde ima metastaze u jednom ili pak više organa (limfni čvorovi, pluća, pleura, jetra, dijafragma, nadbubrežna žlijezda i bubrezi). Više od 80% tumora klasificira se kao adenokarcinomi. Benigni tumori mliječne žlijezde rijetko su dijagnosticirani ali imaju važnu ulogu u diferencijalnoj dijagnostici.

Osim tumora, na mliječnoj žlijezdi može se javiti hiperplazija mliječne žlijezde neupalne prirode. Postoje dva tipa hiperplazije u mačka: lobularna hiperplazija i fibroepitelna hiperplazija. Lobularna se javlja kao opipna masa na jednoj ili više žlijezda. Zabilježena je u mačaka starosti 1 do 14 godina a najčešće sa 8 godina. Većina mačaka je nesterilizirana. Dok se fibroepitelna obično javlja u mladih mačaka, onih koje su u ciklusu ili pak skotne. U većine se hiperplazija javlja 1 do 2 tjedna nakon prvog estrusa. Izuzetno povećane žlijezde mogu biti eritematozne a dijelovi kože i nekrotični. Edem kože, potkožja i obih zadnjih nogu je vrlo čest. Ovo stanje lako se može zamijeniti s akutnim mastitisom. Ova stanja smatraju se povezana s hormonalnom stimulacijom žlijezdanog tkiva. Nekroza i zagnojavanje može biti udruženo s krvarenjem i lokalnim infekcijama.

Kod tumora je klinički uočljivo prijanjanje tumora za kožu a rjeđe za abdominalnu stijenku. Obično je tumor čvrst i čvorast. U 25% slučajeva ove mase i ulceriraju. Zahvaćene bradavice mogu biti zacrvenjene i otečene a iz njih se može cijediti smeđa ili žuta tekućina. Tumor može zahvatiti jednu ili sve mliječne žlijezde a uočava se jednako na lijevoj i desnoj strani. U više od 50% mačaka zahvaćeno je više žlijezda.

Prilikom dijagnoze treba biti procijenjen zdravstveni status mačke. Kompletna pretraga krvi s biokemijom krvi, analiza urina, RTG-snimke za detekciju eventualnih metastaza. Zbog visokog postotka malignih slučajeva pribjegava se agresivnijim metodama dijagnostike - biopsiji kojom se utvrđuje o kakvom se procesu radi.

Liječenje tumora mliječne žlijezde obuhvaća nekoliko pristupa no najčešći je kirurški zahvat. Može se primijeniti kao samostalan način liječenja ili pak u kombinaciji s kemoterapijom. Prognoza ovisi o invazivnoj prirodi bolesti i tendenciji metastaziranja.

Savjetujem Vam da se što prije obratite svome veterinaru, kako bi se postavila dijagnoza i poduzela odgovarajuća terapija a izbjegle moguće komplikacije koje bi mogle biti opasne po život Vaše mace.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr