Povratak

Rana na nosu mačka zadobivena u bori s drugim mačkama / Apsces

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Naš mačak je prije nekoliko dana na njušci imao samo crvenu točkicu koju je valjda šapom čačkao i od toga je nastala ranica, koju smo zatim naprašili sa hibiseptom i stavili mu ovratnik da ne može više dirati. Sada je prošlo dva dana, ali oko rane je lagano oteknuće koje je ustvari tvrdo, a rana je suha odnosno skorena. Zanima me mora li to tako biti ili je u pitanju nešto ozbiljnije? U prilogu je i slika rane. Molila bih za odgovor što prije, kako bi mogli na vrijeme mačka odvesti na pregled, ukoliko je potrebno. Zahvaljujem unaprijed, Dženana

O: Zahvaljujem na pitanju i ukazanom povjerenju te na poslanoj slici rane na  Vašem ljubimcu jer mi je tako lakše zaključiti o kakvoj rani se radi.

Mačke su teritorijalne životinje i često se bore međusobno radi obrane svog teritorija  i to uglavnom mužjaci. Pošto niste naveli izlazi li mačak van, mogu pretpostaviti da je crvena točkica koju ste prvo vidjeli, bila ranica od kandže ili zuba druge mačke.

Tijekom borbe, mačke se grizu i grebu  i na taj način naprave  duboke ubodne rane. Najčešće ugrizne  rane i apscesi nastaju na licu, nogama i na bazi repa. Takve rane su uvijek inficirane bakterijama , a pošto su male, vrlo često brzo zarastu, ali kao posljedica  nastane apsces. Apsces predstavlja šupljinu u tkivu u kojoj je infekcija lokalno ograničena, a ispunjena je gnojem.

Ako znate da je Vaša mačka bila u borbi, trebalo bi pažljivo pregledati sve rane. Rane koje su nastale mogu ostaviti samo male otvore na koži.  Najčešće nećete ni znati da se Vaša mačka tukla sve dok se ne formira apsces. Simptomi apscesa uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, pospanost, gubitak apetita, bolnost i oteklinu na mjestu ozljede.  Na tom mjestu dlaka može otpasti, a kad apsces sazrije, koža može omekšati i pući i na tom mjestu će izlaziti gnoj. Stoga se  ugrizne ranice  ne preporuča tretirati prašcima jer se prah zalijepi na ranu, stvori koru i ona se  prebrzo zatvori, a bakterije ostaju u unutrašnjosti rane gdje nastaje upalna reakcija. Životinju takva reakcija smeta i ona grebe po tom mjestu, a  na taj način proširi ranu kojoj onda treba puno duže da zaraste jer su oštećeni dublji dijelovi kože.

Crvenilo i oteklina okoline rane ukazuje na upalnu reakciju gdje se protupalne stanice bore protiv bakterija, a vjerojatno je prisutna bolnost jer je rana na nosu gdje ima puno živaca. Takve rane se liječe ispiranjem antiseptikom i tretiranjem antibiotskim kremama, a ako je nastao apsces, mora  se primjeniti i antibiotik sustavno u injekciji ili tabletama. Pošto antibiotik ne možete nabaviti u slobodnoj prodaji bez recepta, preporučam Vam da mačka odvedete na pregled u veterinarsku ambulantu.

Opširnije o tom problemu sam pisala u prijašnjem odgovoru Apsces iznad oka mačka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr