Povratak

Rana na vratu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačkicu staru 5 mjeseci, na vratu ispod glave ima ranu na vratu, ali ispod brade (mislim da se nije mogla tamo gristi) bila je manja rana. Prvo sam mislila da se ogrebala, ali sada je rana nešto veća, cca dužine 1 cm, širine ca 0,5 cm (vidi se roza koža, pomalo bjelkasto te nema dlake na tom mjestu te i pomalo krvi). Da li je to moguće da se samo ogrebala ili može biti nešto drugo? Hranimo ju sa Whiskas junior, dobila je ampulu protiv buha, očišćena od parazita, mačka je svega dva puta bila vani, inače je stalno u kući. Definitivno ćemo ju odvesti veterinaru, ali bi voljela što prije dobiti nekakvu informaciju.
Hvala, Heidi

O: Promjene na koži mogu biti uzrokovane preosjetljivošću kože na različite čimbenike, bakterijskim, parazitarnim i gljivičnim infekcijama, metaboličkim bolestima, te hormonalnim disbalansom štitne, nadbubrežne žlijezde, spolnih žlijezda i dr.

Često se javljaju promjene na koži, uzrokovane alergijskim reakcijama na prehranu, kada je alergen proteinskog porijekla, ugljikohidrat ili konzervans.

U jednakoj mjeri obolijevaju mužjaci i ženke. Simptomi se mogu pojaviti već kod vrlo mladih životinja, no alergija na hranu se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Primarno se javljaju svrbež i krastice na tijelu. Na koži se javljaja crvenilo i maleni prištići, dolazi do nastanka tzv. ekcema jer se bolesna životinja neprestano češe i na taj način se sama povrijedi. U tom slučaju dolazi i do infekcije oboljelog mjesta na koži. Ekcemi najčešće nastaju na području vrata i lica jer se na tim mjestima mačke uspiju počeškati stražnjom nogom. Bolest se može uz opisane simptome manifestirati i promjenama na noktima. Kod mačaka je obično prisutan svrbež na licu, glavi i uškama, a kao posljedica alergije na hranu može nastati i kompleks eozinofilnog granuloma na usni ili stražnjim nogama. Dijagnostiku dodatno otežava podatak da se istovremeno s alergijom na hranu javljaju i drugi oblici preosjetljivosti kao što su alergija na buhu, atopija, alergija na crijevne parazite.

Promjene na koži mogu uzrokovati i fungi (gljivice), pa tada govorimo o dermatomikozama, odnosno gljivičnim oboljenima kože. Dermatomikoze uzrokuju gljivice Microsporum canis, Trichophyton i nešto rijeđe Monilija. Ove bolesti prenose se s mačaka na pse i obrnuto, na druge vrste životinja i čovjeka (mikrosporoza). Gljivice kada dospiju na kožu, naseljavaju se na kožu, odnosno dlačne folikule i dlake, razmnožavaju se, uzrokuju upale, ispadanje, te perutanje kože. Dermatomikozama su svojstvena promjene na koži promjera 2-5 centimetara (ponekad i manje). Najčešće se nalaze na vratu, glavi, a i na drugim djelovima tijela. Često se bolest komplicira i sekundarnim bakterijskim infekcijama, koje se mogu javiti i kao primarni uzrok kožnog oboljenja nakon pada lokalnog imuniteta kože.

Promjene na koži mogu biti uzrokovane i parazitima na koži buhama, krpeljima te šugarcima. Kod invazije buhama često se pojavljuje alergijski dermatitis.

Šugarci uzrokuju šugu, bolest koja se javlja tokom cijele godine. Uzročnici bolesti su paraziti iz porodice Sarcoptes u koju spada i parazit Notoedres cati koji je uzročnik šuge u mačaka. Oba šugarca (pasji i mačji) imaju mnogo toga zajedničkog - životni ciklus traje 17 do 21 dan. Odrasli šugarci kopuliraju na koži domaćina. Oplođena ženka kopa rovove kroz rožnati sloj kože i to do 3 mm na dan, te u tim tunelima polaže jajašca. Kada nastanu larve i kasnije nimfe, odlaze na površinu kože gdje se hrane i dočekaju spolnu zrelost. Šugarci preferiraju mjesta na kože gdje je manje dlake pa ih najčešće nađemo na ušima, laktovima, trbuhu, bradi, te ostalim djelovima tijela.

Koža postaje crvena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama.

Promjene na koži mogu biti posljedica nedostatne i deficitarne prehrane, a najčešće zbog nedostatka vitamina B-kompleksa, te drugih hranjivih tvari u obroku. Također nedostatak minerala i pojedinih aminokiselina u hrani uzrokuje promjene na koži.

Kožne promjene očituju se u obliku crvenila, prištića, krastica, mjehurića, gnojnih promjena, urtikarija, perutanja, i dr.

Da bi se postavila točna dijagnoza, odnosno ustanovio uzrok koji je doveo do promjena na koži Vaše mace, svakako posjetite veterinara, kako bi se što prije započelo sa terapijom ukoliko bude potrebna.

Za sada Vam preporučam da macu hranite jednom od super premium hrana: Eukanuba, Hill's, Royal Canin ili Pro plan. Ove hrane imaju posebnu linije za mačke u razvoju, te potpuno pokrivaju dnevne potrebe mačke za proteinima, ugljikohidratima, mastima, vitaminima i mineralima. Savjetujem Vam i vitaminsko- mineralne pripravke, kako bi ojačali imunološki status Vaše mace, a kao i hrana dostupni su u našim trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr