Povratak

Rana rožnice uslijed slučajnog nanošenja antiparazitnog spreja u oko

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Poštovani, već sam vam pisala za perzijsku macu, a sad imam dijagnozu. Obzirom da je prošlo ljeto imala buhe pa sam je morala našpricati na suncu sa Frontline sprejem i osušiti. Mislim da je pala kap u oko jer ima veliku dlaku. Maca ima crnu točku ispod zjenice, bila sam kod naših lokalnih veternara pa su mi rekli da joj je rožnica spaljena. Dobila je inekciju i stavljam joj mast narednih sedam dana. Lijepo vas molim da mi vi odgovorite da li je moguće to proći ili će trebati operirati. Oko joj se malo stisne naveče. Molim vas da mi odgovorite i gdje bi mogla potražiti stručnu pomoć.
Pozdrav, Ksenija

O: Općenito, rane rožnice predstavljaju prekid kontinuiteta epitela rožnice ili njenih dubljih dijelova sve do perforacije rožnice. Uzroci mogu biti mehanički faktori (traume rezličitog tipa i stupnja) i kemijski (kiseline i lužine). Kiseline djeluju samo na površinske slojeve, izazivajući koagulacijsku nekrozu s denaturiranjem bjelančevina, sprječavajući djelovanje u dubljim slojevima. Oštećenja uzrokovana lužinama teže su naravi jer izazivaju duboke kolikvacijske nekroze: toksini, bakterije.

Komplikacije su vrlo česte, a nastaju zbog infekcije bakterijama, ozlijeđivanjem ili pak saprofitnim bakterijama koje se nalaze u konjuktivalnoj vrećici koje u uvjetima oštećenja tkiva rožnice postaju patogene. Defekt rožnice može biti površinski, duboki i perforativni. Manji defekt dokazuje se lokalnom aplikacijom 2%-tne otopine fluorescina kojeg naknadno isperemo fiziološkom otopinom. Na mjestu oštećenja ostaje zelena boja. Moguća je i perforacija rožnice kada se iz prednje očne sobice cijedi očna vodica koja šarenicu povlači u novonastali otvor. U okolini se rane redovito stvara edem, zamućenje rožnice, leukocitni infiltrat, a s početkom sanacije pojavljuju se i krvne žile.

Proizvođač Frontline spreja navodi kako se sprej ne smije nanositi na područja s oštećenom kožom niti u oči ljubimca. Za nanošenje spreja po glavi savjetuje se nanošenje sredstva na ruke zaštićene gumenim rukavicama i utrljavanjem u kožu glave. Dobro je, u slučaju sumnje na dospijeće sredstva u oko, obilato isprati vodom kako bi se spriječila daljnja oštećenja.

Različite površinske ozljede rožnice mogu zacijeliti spotano, ali zahtijevaju lokalnu aplikaciju antibiotika zbog spriječavanja infekcije unutarnjeg epitela i dodatnih komplikacija. Svakako nastavite sa terapijom propisanom od strane Vašeg veterinara, a ukoliko se stanje ne popravi kroz 7-10 dana, morati ćete ljubimicu ponovno odvesti u ambulantu na dodatne pretrage. Nije na odmet načiniti kontrolni pregled za 7 dana kako bi se procijenio stupanj oporavka te dala realnija prognoza stanja.

Kako ste prethodno naveli da niste iz Zagreba gdje je smještena specijalizirana Klinika za oftalmologiju, preporučam Vam da u dogovoru s Vašim veterinarom pronađete rješenje za optimalan oporavak Vaše ljubimice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr