Povratak

Ranice na koži mačke / Šugarci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Moja je prijateljica na godišnjem odmoru na otoku, gdje joj je počeo dolaziti mačak skitnica i ona ga je počela svakodnevno hraniti, budući da je s njom sinovljev mačak, koji živi isključivo u stanu. Prilikom ostavljanja hrane ovom mačku skitnici, primijetila je oštećenje kože i ranice - priložene su fotografije i citiram mail njezinog sina: Rane na vratu su duboke i zagnojile su se. Prednji dio leđa oko prednjih nogu kao da je bolje nego prije nakon sto sam taj dio pošpricao sa Fypryst prije mjesec dana jer nema rana kao prije na tom dijelu i kao da ima malo više dlake. Ne usuđujem ga se pošpricati po vratu zbog dubokih rana. Koža iza i sa straznje strane ušiju nema dlaka, ali ne znam da li mu je inače tako ili je to od češanja. Kako sinovljev mačak smije slobodno hodati po vrtu, ona je sada zabrinuta ne radi li se o nekoj zaraznoj bolesti koju bi mogao dobiti njezin mačak, a možda čak i ona, jer joj se ovaj bolesni micko počeo češkati o noge. Kako u mjestu nemaju veterinara, a mačak je prilično plah i ne da se uhvatiti, sin je otišao do prve veterinarske stanice u drugom mjestu, ali veterinar nije siguran o čemu se radi, pa je ordinirao antibiotik kroz šest ili sedam dana i tabletu protiv parazita. Ona to mrvi i stavlja u hranu, iako mačak dio toga pljucne.

No, sada je nabavila je neku tekuću hranu za mace u kojoj će potpuno otopiti tablete. Njezino je pitanje možete li vi na temelju fotografija odgonetnuti o radi li se o nečem zaraznom, budući da ona nije u mogućnosti odvesti mačka k veterinaru, a ne bi htjela dovesti u pitanje zdravlje svog mačka. Ako se radi o nečem zaraznom, ona je spremna držati svog mačka cijelo vrijeme u vikendici (kao što to i sada čini), a ovog će hraniti i pokušati liječiti dok je na moru (minimalno još tri tjedna).
Zahvaljujemo na odgovoru, Sonja

O: Zahvaljujem Vam na  ukazanom povjerenju i postavljenom pitanju kojeg ste potkrijepili ilustracijama, iz kojih bi se dalo naslutiti da se radi o mogućoj parazitarnoj bolesti.

Ukoliko se radi o ektoparazitu šugarcu (grinji Notoedres cati, koja bi se eventualno mogla sa sigurnošću dijagnosticirati uzimanjem strugotine ozlijeđene kože i pregledati mikroskopom), tada je riječ o vrlo kontagioznoj zaraznoj parazitarnoj bolesti.

Šugarac parazitira na koži mačke (cijeli svoj razvojni stadij, od jajašca, preko stadija ličinke i nimfe, do odrasle buhe) u periodu od 2-3 tjedna. Bolest se najčešće prijenosi kontaktom s drugim mačkama, zaraženim predmetima, češljevima, prostirkama, stoga je moguć prijenos uzročnika bolesti u koliko je mačka boravila u Vašem dvorištu, a pogotovo u koliko je bila u kontaktu s Vašom mačkom.

Najbitniji simptom je češanje životinje jer različiti razvojni stadiji migriraju kroz površinski sloj kože (najčešće u ušnom kanalu), kasnije se širi na vanjsku stranu uške, područje oko vrata, po šapama, kasnije po čitavom tijelu. Životinje se pokušavaju riješiti svraba, češući se i grizeći infestirana mjesta, često si nanoseći ozlijede u vidu ogrebotina, bezdlačnih područja, koja se mogu inficirati bakterijama. Iritirana koža može biti prekrivena ljuskicama, sasušenim eksudatom, zadebljana i naborana.

Veterinar iz lokalne veterinarske ambulante pravilno je postupio propisavši antibiotik i tabletu protiv crijevnih nametnika. Mačku bi svakako trebalo tretirati protiv šugaraca lijekovima armitraz, ivermektin ili ampulama Stronghold (za mačke i kuniće) koje se izdaju na veterinarski recept i ampule Advocate (za mačke i kuniće) bez recepta, kao dijagnostičku terapiju, kako bi se isključila ili potvrdila sumnja u zarazu šugarcima. Istovremeno možete zaštititi svog ljubimca sa navedenim ampulama kako biste prevenirali eventualnu zarazu. Advocate i Stronghold možete kupiti u trgovinama Pet centra.

Svakako bi bilo dobro da Vašu mačku držite odvojeno od mačke koja je vjerojatno zaražena šugarcem i spriječiti bilo kakav kontakt s njom.

Nadam se da sam Vam ovim savjetom malo pomogao.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr