Povratak

Razlika između hrane za kastrirane mačke i uobičajene hrane za odrasle mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Poštovani, zanima me smijem li hranu za kastrirane mice dati nekastriranima.
Lijepi pozdrav. Hvala. Mirjana

O: Najčešće se u praksi susrećeno sa situacijama da u kućanstvu imamo više maca zajedno, različitih dobnih kategorija, zdravstvenog stanja odnosno onih kastriranih i onih koje to nisu. U takvim kućanstvima, ukoliko bi se povremeno dogodilo da prilikom hranjenja mačka uzme nešto hrane iz susjednog tanjura mace koja je kastrirana ili ako Vam se dogodilo da imate hrane pa da ne propadne, može se davati i ta hrana. No, tijekom nekog duljeg perioda (primjerice, više od 2 mjeseca) svakako nije uobičajeno.

Hrana za kastrirane mačke, za razliku od uobičajene hrane za odrasle mačke, u analitičkom sastavu sadržava nešto veći postotak bjelančevina i vlakana kako bi se zadržao osjećaj sitosti, a smanjen je udio masnoća.

Dakle, na konkretnom primjeru – ako usporedimo Brit care superpremium hranu Vital Adult i Missy sterilised

omjeri su 35% / 36% bjelančevina, vlakana 3% / 5%, te masnoće 16% / 12% (s time da najčešće ima i manje omega 3 i 6 masnih kiselina). Ukupno je to za Adult Vital 4000kcal/kg, a za Missy 3750kcal/kg metaboličke energije što ju hrana sadržava, jer se smatra da potrebe kod kastriranih mačaka za energijom su puno niže.

Svi ovi podaci nam govore da ukoliko bi zdrava odrasla maca sa uobičajenim stilom života i aktivnosti jela dugoročno hranu za kastrirane mačke može se dogoditi da nešto osjetno izgubi na kilaži zbog manjeg udjela masnoća, da češće obavlja nuždu zbog povišene razine vlakana, te da smanjeni udjeli minerala kao što su magnezij, natrij i fosfor u hrani za kastrirane mace dovedu do pomanjkanja tih oligoelemenata u organizmu mace koja konzumira tu hranu. Također, smanjeni udio omega masnih kiselina može dugoročno utjecati i na slabiji izgled dlačnog pokrivača. Stoga, bilo bi uistinu šteta uskratiti maci pozitivan učinak ovih tvari koje su zaista važne u organizmu mačaka, kako za umanjivanje upalnih stanja, bolju pokretljivost zglobova, više moždane funkcije, kvalitetni imuni odgovor i dr.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr