Povratak

Razlozi promjene boje dlake u mačaka / Preporučena prehrana za poboljšanje pigmentacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb   


P:
Prije tjedan dana u dvorištu smo pronašli mačića i udomili ga u svom dvorištu. Njegovo krzno bilo je tamno smeđe prošarano tamnim prugicama. Nekoliko dana iza toga odlutao je i dva dana ga nije bilo a kad se vratio krzno mu je bilo potpuno sivo. Riječ je doista o istom mačiću jer je odmah prepoznao mjesto gdje je bio smješten, hranjen, igrao se. Može li se u tako kratkom roku dogoditi takva promjena boje krzna? Hvala. Ines


O: Boja dlake u mačaka ovisno o pasminskim i individualnim osobinama. Ponekad naši ljubimci pod utjecajem stresa reagiraju tako da gube dlaku u velikim količinama, a kod dugotrajnog djelovanja čimbenika stresa (loše držanje, loša hrana, automobilska nezgoda i sl.) može doći i do toga da dlaka izgubi svoju boju i intenzitet te  "posijedi" u kratkom razdoblju. Sivkasta boja krzna može nastati kao posljedica gubljenja pigmenta. Zdravstveni problemi vezani uz funkciju gušterače, jetre i tankih crijeva mogu također dovesti do problema s kožnom pigmentacijom zbog smanjene ili nikakve apsorpcije potrebnih tvari. Također, ovdje bi trebalo spomenuti i  nasljeđne greške (uvjetovano genetikom), ali manje je vjerojatno da se ona javi kao globalna promjena već se javlja lokalno na manjim predilekcionim područjima.

Razlog zbog čega se kod Vašeg ljubimca pojavila sijeda dlaka je ovim putem teško ustanoviti, kao i mogućnost da će se uopće vratiti u prvobitno stanje.
Savjet je da se maca hrani hranom superpremium hranom za mačiće koja je optimalna za potrebe organizma koji raste. Također  dodajte neki od preparata kao što su Algolith od Beaphara ili brašno morskih algi od Canine. Oba preparata poboljšavaju pigmentaciju dlake, očiju, nosa i šapa, vraćaju sjaj i čvrstoću dlake (oni pomažu organizmu i dlaci da što bolje ispolje boju dlaku koja je genetski određena). Preparate treba uzimati barem nekoliko mjeseci kako bi se vidio učinak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr