Povratak

Razvoj mačića od rođenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja mačka je u srijedu okotila četiri mačića, pa bih htjela znati nakon koliko dana / tjedana mačići otvore oči i kada počinju hodati? Koliko mačići minimalno moraju ostati kod majke? Nakon koliko vremena ih mogu odvojiti od majke ako ih dam u sigurne ruke znajući da će imati dom i hranu?
Maja

O: Nakon rođenja mačići su potpuno bespomoćni i ovise u potpunosti o svojoj majci. Mačići se rađaju slijepi (zatvoreni su im očni kapci). Oči počinju otvarati nakon 7-10 dana.

U dobi od deset dana mačići pužu vukući trbuh po podu, uzdignutog repa koji im služi za ravnotežu.

S dva tjedna počinju se lagano oslanjati na sve šapice i trbuh manje vuku po podu.

S tri tjedna mogu stajati, čuti, vidjeti, mirisati i reagirati.

S četiri tjedna mačići se kreću poput odrasle mačke ali im je rep i dalje uzdignut radi ravnoteže.

Sa sedam tjedana imaju potpuno razvijenu ravnotežu.

Do trećeg tjedna starosti mačići isključivo ovise o majčinom mlijeku koje ima izuzetnu nutritivnu vrijednost (dvostruko veću od kravljeg).

U dobi od 3 - 4 tjedna mačići počinju jesti tvrdu tj. krutu hranu. Pet tjedana stari mačići posjeduju potpuno razvijeno i vrlo oštro mliječno zubalo. Mačka mačiće odbija od sise u dobi od oko 4 tjedna jer mačići već posjeduju vrlo oštre mliječne zube pa sisanje postaje vrlo bolno.

U prirodi se mačići drže na okupu do otprilike šestog mjeseca starosti. Majka ih napušta ranije, tj. prestankom perioda laktacije smanjuje se i prestaje njena majčinska briga.

Mačiće je poželjno zadržati do napunjenih minimalno osam tjedana, a poželjno do navršenih barem 3 mjeseca starosti, jer u zajedničkoj igri i uz granice koje im postavlja majka mačka uče bitne odrednice ponašanja za kasniji život u ljudskoj obitelji. Npr. u međusobnoj igri mačići nauče kako kontrolirati ugriz, da nekontrolirani ugriz boli drugog mačića, nauče se nositi s frustracijama zabranjenog i sl. Sve to teže će naučiti ako u najranijoj dobi imaju samo interakciju s ljudima, jer se npr. čovjek u pravilu neće "braniti" od ugriza tako malog mačića i mačić posljedično nauči da je u redu gristi i da je to igra, što može predstavljati problem kada naraste.

Vjerujem da ćete i Vi sami s radošću promatrati razvoj svojih mačića do dobi od otprilike 3 mjeseca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr