franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Danas sam odvela svoja 3 mačića po drugu dozu cjepiva Feline Rhinotracheitis-Calici-Panleukopenia Vaccine. Nakon prve doze muški mačić je dobio konjuktivitis (izliječen s antibioticima i vit. per os i i.m. ,svi su primili terapiju), ponovno nakon cijepljenja ne jede, samo spava i ima lagani sekret na isto oko.

Zahvaljujem!

Martina

O: Cijepljenje može izazvati neželjene reakcije koje, u najvećem broju slučajeva, nisu ozbiljne i imaju prolazni karakter. Veoma često u cjepivima se nalazi samo drugi soj virusa koji inače izaziva bolest,ili mu je oslabljena virulentnost, a zadržana su imunogena svojstva. Na taj način organizam se provocira na proizvodnju antitijela koja će u budućnosti, ukoliko dođe do infekcije, biti zaštita od prirodnog,patogenog uzročnika (virusa) bolesti. U toku tog procesa, mogu se javiti nuspojave koje najčešće izgledaju kao blaga prehlada i prolaze za nekoliko dana.

Osim ovih promjena moguće su i druge reakcije, poput lokalnog oteknuća koje može biti bolno, a mogući su i nervni simptomi,najčešće vezani uz cjepljenje protiv štenećaka. Također i hromost ponekad prati cijepljenje.

Blagi simptomi, nalik prehladi, obično prolaze za nekoliko dana, ali je oprez nužan i preporuča se kontaktirati veterinara.

OZNAKE: