Povratak

Saniranje i zaraštavanje rane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo mačka starog 10 mjeseci kojeg puštamo van. Prije dvadesetak dana drugi ga je mačak ugrizao za područje testisa. Odveli smo ga veterinaru, dobio je antibiotik, okovratnik koji je nosio 15 dana i antiseptik kojim smo mu špricali na ranu. Rana je zarasla i pustili smo ga opet van, ali je opet povrijeđen na isti način. Zanima me da li postoji neki drugi način zaštite ugriženog mjesta od lizanja i daljnje povrede osim okovratnika? Mačak je vrlo teško podnosio da ga nosi, bio je depresivan, nije mogao normalno funkcionirati (čišćenje, igranje, prehrana ...).
Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
Jakša

Odmah na početku ću naglasiti da su ugrizne rane uvijek inficirane i zato je važno primarnu obradu rane napraviti čim prije, odnosno unutar 8 sati od ozljede. Također, jedan od važnijih preduvjeta za bezbolnije, ljepše i brže cijeljenje rane je kvalitetna zaštita rane.

Drugi, treći dan nakon sanacije, rana počinje zaraštavati i svrbjeti pa u tom periodu treba posebno pripaziti na životinju, odnosno dobrom zaštitom maksimalno spriječiti mogućnost grickanja, grebanja i lizanja rane. Naime, mačke su vrlo temperamentne životinje i teško ih je obuzdati u nečemu što su naumile. Kako ne razumiju važnost mirovanja, najčešće svojom tvrdoglavošću iziritiraju ranu, a mogu napraviti i ozbiljniju štetu pa je potrebna i intervencija veterinara. No, pristup svakoj životinji je individualan i sam vlasnik će najbolje procijeniti kako će njegov ljubimac najlakše podnijeti taj period mirovanja.

Zaštita rane postiže se ovisno o lokalizaciji rane sa zaštitnim ovratnikom i/ili povojem. Ako je rana manja možemo je zaštititi čvršćim flasterom, a kod većih možemo koristiti sterilnu gazu, povoj i zaštitinu mrežicu. Ako rana jače krvari stavlja se kompresivni zavoj - preko rane se položi više slojeva gaze i čvrsto povije tako da pritišće mjesto krvarenja, no ovakvu vrstu zaštitite radije prepustite veterinaru s obzirom da kompresija treba biti odmjerena.

Zvuči jednostavno, no ponekad predstavlja pravi izazov i muku za vlasnika jer životinja uporno skida zaštitu pa ponekad nema druge nego leći kraj Vašeg ljubimca i jednostavno mu ne dozvoliti da liže, gricka ili grebe ranu.

Za brže zaraštavanje rana, u Pet centrima možete nabaviti Cink vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje. Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno djeluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznice štiteći ih od vanjskih utjecaja te pospješujući sušenje i zacijeljivanje rana. Mast nema kontraindikacija niti nuspojava. Oboljela ili promijenjena mjesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno. Osim gore navedene masti, u ljekarnama Pet centra možete nabaviti Cothivet sprej koji je cikatrizirajući antiseptik i kod kojeg također nisu poznate kontraindikacije. Cothivet je na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina, majčine dušice...) i nanosi se 3 - 4 puta dnevno.

Na kraju, moja preporuka je kastracija mačka i to po mogućnosti što prije jer se spolni hormoni prije izluče iz cirkulacije, kako bi se mačak smirio i vodio jedan kvalitetniji život. Samom kastracijom umanjujete mogućnost tučnjave s drugim mačorima, odnosno mogućnost nastajanja brojnih rana, ožiljaka pa i zaraznih bolesti koje iz toga proizlaze. Također umanjujete mogućnost nastanka bolesti prostate, a miris urina oslabi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr