Povratak

Savijenost vrha i bolnost repa mačića / Lom (fraktura) repa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sonja Andjelkovic


Odgovara:
Sonja Anđelković, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas za savjet, naime imam sijamsku mačku koja je prvi put 11.08.20114. okotila 4 mačića. Jučer sam ih prvi put detaljno pogledao i primjetio sam da jedan mačić ima savijen rep u vrhu, neprirodno, pod 90 stepeni kao da je slomljen. Probao sam da nježno pokušam ispraviti, ali mačić je imao reakciju bola na dodir. Inače, ničim se ne ističe od drugih mačića, odlično napreduje, sve ok. Interesuje me šta činiti, da li je to posljedica prvog okota ili ga je mačka nagazila prilikom ulaska u korpu ili je pak u pitanju neki deformitet? Fuad

O: Sijamske mačke su karakteristično prepoznatljive po vitkom i gracioznom tijelu, dugoj glavi s kosim očima karakteristično plave boje, finim njuškama, imaju stražnje noge duže nego prednje, te dugački rep koji je zavijen prema vrhu i nije savijen.

Dlaka na tijelu je svijetlije boje, dok su uši, noge i rep tamni.Sami mačići su nakon okota potpuno bijeli, dok se boja i oznake razvijaju kasnije.

Savijen rep uz izraženu bolnost na dodir upućuje da bi se moglo raditi o lomu na repu ili frakturi repa. Ukoliko se radi o frakturi repa, kosti u repu će zacjeljivati neovisno o položaju u kojem se nalaze, zbog čega je važno čim prije napraviti repoziciju kako bi životinja kasnije neosmetano mogla normalno obavljati svoje fiziološke funkcije kao što su defekacija i uriniranje te da bi se zadržala estetska komponenta.

Svakako savjetujem hitan posjet Vašem veterinaru, kako biste utvrdili o čemu se točno radi, te kako bi se spriječile komplikacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr