Povratak

Sedacija mačke zbog veterinarskog pregleda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije godinu dana udomila sam mamu macu s njenim mačićima. Nekoliko sam ih uspjela udomiti kod dobrih ljudi, a tri su ostale kod mene. Mamu macu, i dvije sestrice koje su bile pitomije, uspjela sam odnijeti na sterilizaciju. Ostala je treća mala curica, divlja i neprilagođena, koja se tek nakon godinu dana i par mjeseci, da pomalo dirati, ali je nezamisliv posao odnijeti je veterinaru. Već sam pokušala u dva navrata dati joj tabletu za smirenje, no ona ju samo ošamuti, a kad pokušam uhvatiti ju i zatvoriti u boks, brani se svim silama. Koje sredstvo, a da nije opasno, može macu potpuno uspavati, da ja mogu s njom manipulirati bez straha da će me cijelu izgrepsti, a i da nju oslobodim nepotrebnog stresa. Hvala, Dorina

O: Anestezija je smanjivanje osjeta pojedinih dijelova tijela ili čitavog organizma, sredstvima koja vrše depresiju živčanog sustava.

Stanje u kojem biste Vi trebali odvesti ljubimca veterinaru naziva se sedacija, što je naziv za centralnu depresiju i pospanost, kod koje maca nije svjesna okoline. Narkoza je, za razliku od sedacije, stanje dubokog sna iz kojeg mačku nije lako probuditi. Osim dubokog sna, kod anestezije se javljaju imobilizacija, relaksacija, gubitak svijesti i analgezija.

Anestezija nije nimalo bezazlen postupak ukoliko ju radi nestručna osoba. Neki od problema koji se mogu javiti prilikom nestručno izvedene anestezije su problemi sa radom srca, disanjem, aspiracija povraćanog sadržaja s posljedičnom upalom pluća ili ugušenjem...

Sedaciju je uputno davati prije svakog operativnog zahvata, odnosno prije samog operativnog zahvata uputno je koristiti sedative, trankvilizate ili opijate kao premedikaciju. Prednosti premedikacije su lakša manipulacija ljubimcem, uklanjane straha, manja mogućnost samoozljeđivanja i manja doza anestetika za narkozu.

Svakako se posavjetujte sa svojim veterinarom oko izbora sredstva za sedaciju. Svaki veterinar ima drugačiji izbor anestetika, kao i različite tehnike anestezije, te će vas on stoga najbolje savjetovati koji je preparat najbolje koristiti u ovom slučaju kao premedikaciju. Također, većina veterinara u ovakvim slučajevima izlazi na teren, te se sa svojim veterinarom posavjetujte i o toj mogućnosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr