Povratak

Sirovo meso u prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam perzijskog mačića starog 3 mjeseca. Hranim ga Royal canin suhom hranom i hranom iz vrećica (Iams, Sheba i sl.). Uzgajivači su mi rekli da je dobro povremeno u mačju prehranu dodati i sirovu junetinu, prethodno smrznutu pa potom odmrznutu na sobnoj temperaturi. Zanima me koliko je uopće preporučljivo davati perzijskoj mački sirovo meso i na koji način? Da li je usitinu dobro davati sirovo meso ili ga je potrebno prije termički obraditi?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
Emina

O: Obzirom na savjet o zamrzavanju mesa, vrlo vjerojatno su uzgajivači mislili na postupak kojim bi eliminirali mogućnost kontaminacije određenim mikroorganizmima.

U odnosu na mikrobiološke promjene u mesu tijekom njegova smrzavanja i pohrane u smrznutom stanju, temperatura smrzavanja ne uništava, već više ili manje reducira bakterijsku populaciju i spriječava razvoj bakterija u mesu. Poznato je da za svaki mikroorganizam postoji najniža i najviša temperatura njegova rasta. Tako npr. ni temperatura smrzavanja nema učinak na skupinu psihrofilnih bakterija.

Kako je riječ o mački, svakako treba spomenuti i toksoplazmozu. Toksoplazmoza je zoonoza, a njezin je uzročnik protozoa Toxoplasma gondii. To je crijevna kokcidija mačke i drugih felida koja se razvija preko različitih toplokrvnih životinja (sisavaca i ptica) i čovjeka kao posrednika. Stečena toksoplazmoza nastaje konzumiranjem sirovog ili termički nedovoljno obrađenog mesa i organa koji sadrže razvojne stadije uzročnika (tahizoiti i tkivne ciste s bradizitima) ili hranom i vodom koja je kontaminirana njenim sporuliranim oocistama.

Tkivne su ciste mnogo važnije za prijenos invazije jer su znatno otpornije na djelovanje probavnih enzima nego tahizoiti. No tkivne ciste ne mogu preživjeti termičku obradu (65-70°C), kao ni smrzavanje (-20°C/15 dana). U slučaju sumnje na zaraženost, meso se smatra uvjetno upotrebljivim, a uvjet je kuhanje, odnosno sterilizacija.

Uz navedeno, prehrana sirovim mesom različitih izvora pretstavlja i objektivnu mogućnost kliconoštva i izvora infekcije za čovjeka (salmonela).

Stoga je moja preporuka da mačku ne hranite sirovim mesom ili iznutricama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr