Povratak

Slabost nogu starije mačke / Bolesti sustava za kretanje u mačaka / Artritis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam macu staru 18 god. Poslednjih mesec dana sam primetila da su joj zadnje šape i noga cela nekako otežale, slabije se kreće, skoro iskrivljene. Poslednjih nedelju dana već ne može da skoči na stolicu 15 cm od zemlje. Ne znam da li je od starosti, ili može biti nešto drugo u pitanju. Osim toga dlaka je opala i prilično je oslabila? Hvala, Jovana
 

O: U mačaka starije životne dobi problemi sa kretanjem nisu rijetka pojava. No, pritom treba uzeti u obzir da li je otežano kretanje posljedicom neke bolesti koštano-zglobnog sustava ili je to pak posljedicom opće slabosti uslijed starosti ljubimca.

Bolesti sustava za kretanje u mačaka obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Isto tako, tu treba uključiti patologiju krvnih žila i živaca. Ne treba isključiti niti mogućnost ozljede kralješnice.

Naime, glavni simptomi ozljede su nemogućnost hodanja u zadnjim nogama i jaka bol. Frakture ili luksacije kralješaka ponekad predstavljaju hitan kirurški slučaj, no najčešće se radi o uklještenju živca. Ovakve se ozljede liječe mirovanjem, lijekovima protiv bolova te vitaminskom terapijom B-kompleksa (imaju snažan neurotropan učinak).

Osim navedenoga, u starijih mačaka je česta pojava artritisa. Simptomi šepanja ili ukočena hoda se najčešće uočavaju tijekom hladna ili vlažna vremena. Ponekad šepanje prolazi samo od sebe kroz nekoliko dana ili pak traje dulje vremena. Artritis predstavlja polagano propadanja hrskavice zglobova. Jedan ili više zglobova može biti zahvaćeno ovim stanjem pa se u mačaka razlikuju dva tipa artitisa. Jedan, koji se rjeđe javlja, povezan je sa prekomjernom upotrebom jednog zgloba kroz dulji vremenski period i starenjem. Drugi tip je češći, a povezan je sa razvitkom artritisa tijekom duljeg vremenskog perioda uslijed nestabilnosti zgloba kao što je displazija kuka, koštani defekti, oštećenja uzrokovana traumom ili defekti hrskavice. Također, u mačaka se javljaju i specifične verzije artritisa. Progresivni poliartritis zahvaća više zglobova u isto vrijeme a ne postoji specifične terapije već samo kontrola boli lijekovima. Artritis pak uzrokovan bakterijskom infekcijom najčešće je posljedica ugriza i infekcije rane, a liječenje je potrebno poduzeti odmah kako se ne bi uzrokovala daljnja oštećenja struktura zgloba.

Treba spomenuti kako hromost ili, češće, neuobičajeni način hoda, može biti posljedica i metaboličkih bolesti, poput diabetesa melitusa. Nastaje kao posljedica poremećaja u prijenosu živčanih impulsa, a često se pogrešno zamjenjuje s nekim poremećajem lokomotornog sustava.

Navedena stanja dijagnosticiraju se RTG-snimkom oboljelog dijela tijela, analizom zglobne tekućine te kompletnom krvnom slikom i biokemijom krvi. Ovim pretragama može se utvrditi tip artritisa, ali i postojeći uzrok.

Liječenje ovisi o tipu artritisa, a vrši se davanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova, dodacima prehrani za zaštitu hrskavice zgloba, kortikosteroidima. Također, u nekih je mačaka potrebno kirurškim zahvatom pomoći bržem ozdravljenju. Često je slučaj prekomjerne tjelesne težine koja potpomaže ili čak uzrokuje samo oboljenje vršeći dodatni pritisak na zglobna tkiva (prvenstveno hrskavično) pa se najprije pristupa redukciji tjelesne težine.

Vezano pak uz problem ispadanja dlake u Vaše ljubimice, moram napomenuti kako se pojačano ispadanje dlake u mačaka može se javiti uslijed nekoliko uzroka: nakon liječenja bakterijskih infekcija antibioticima te nakon pada imunološkog sustava, zatim može nastati i kod bakterijske infekcije kože ili prisutnošću gljivica (kod mikrosporoze na zahvaćenim mjestima na tijelu pojavljuju se bezdlačna mjesta (tzv. alopecije) s manje-više izraženim ljuštenjem kože na različitim dijelovima tijela, a ponekad je prisutno samo nježno ljuštenje kože uz blago ispadanje dlake), nadalje, nedostatak određenih nutrijenata u hrani  potiče ispadanje dlake i usporava linjanje.

Sljedeća mogućnost je da se kod Vaše mace pojavio poremećaj rada štitnjače koji se očituje njenim ubrzanim ili usporenim radom. Ova pojava je česta je u starijih maca. Simptomi koji se očituju su poremećaji tjelesne težine, pojačani /smanjen apetit i žeđanje, prekomjerno uređivanje krzna, krzno je suho, koža svrbljiva i prekomjerno se peruta. Dlaka se doima bez sjaja i masna, iako se redovito četka. Pojačano je ispadanje dlake, a smanjen je rast nove. Također su moguća i područja bez dlake pritom je koža na tim mjestima bez promjena. Radi utvrđivanja ove bolesti potrebno je obaviti opći klinički pregled ljubimca u veterinarskoj ambulanti, vađenje krvi (kompletna krvna slika i biokemija krvi), kao i razine hormona štitnjače, radi utvrđivanja  bolesti.

Općenito o problemima kod mačaka starije životne dobi možete pročitati i u već ranije objavljenom odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med., naslovljenom Zdravstveni problemi stare mačke.

U svakom slučaju, preporučila bih Vam da se uputite sa ljubimicom u Vašu veterinarsku ambulantu kako bi se obavio opći klinički pregled i po potrebi dodatne pretrage a sve u svrhu procjene zdravstvenog stanja i preporuke daljnje terapije i njege.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr