Povratak

Slinjenje (gusta slina sa sukrvicom) i neugodan zadah

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Mačak je prije četiri dana iz usne šupljine sa lijeve strane pojačano slinio (gusta sluz). Kada smo mu pregledali usnu šupljinu vidjeli smo da ima crvenilo na jeziku (crvena mrlja) kao i po desnima te smo mu odmah prestali davati krekere i prešli smo samo na konzervu tj. mokru hranu. Sada više ne izbacuje sluz (šesti dan) ali smo primijetili da na mjestu gdje je slinio ima sivkaste boje nešto kao nakupina od sline te se pojavio neugodan zadah. Crvenilo po jeziku i desnima je možda nezamjetno manje. Ne suzi iz očiju i nosa. Njuškica mu je možda malo vlažnija nego inače i normalne je boje. Dlaka mu je također dobra, ne ispada. Nuždu obavlja normalno kao i do sada. Jako je razigran i normalno izlazi van. Apetit mu je čak i pojačan i normalno jede, te ne gubi na težini. Sumnjamo da su simptomi koje sam navela gore povezani sa nesrećom koju je imao prije cca 6 mjeseci kada ga je udario automobil i tada mu je odlomljen vrh zuba baš na strani gdje je sada izbacivao slinu. Veterinar tada nije vadio zub jer mačak nije pokazivao znakove boli. Trenutno ga nismo nikako u mogućnosti odvesti veterinaru pa Vas molim za savjet da li mu možemo dati nešto prevencije radi. Simptomi ukratko: crvene mrlje na jeziku i desnima, neugodan zadah, gusta slina (ponekad sa sukrvicom) s

lijeve strane usne šupljine. Lijepi pozdrav, Andrijana

O:
Slinovnice su žlijezde koje proizvode slinu, a nalaze se u mekim strukturama usne šupljine i ždrijela. Slina se izlučuje odvodnim kanalima u usnu šupljinu. Bolesti žlijezda slinovnica mogu nastati zbog različitih uzroka. Uzrok pojačanom slinjenju  može biti strano tijelo, problemi sa zubalom, upala desni, jezika ili okolnih tkiva, toksične biljke. Povećanu količinu sline će najčešće gutati. Ukoliko se slina izlijeva iz usta, ova pojava je usko vezana uz otežano gutanje.

Nugodan zadah najčešće se javlja zbog promjena koje se dešavaju u usnoj šupljini, no ponekad i zbog problema smještenih u dubljim dijelovima probavnog sustava (gastritis).

Mnogobrojne  bakterije u usnoj šupljini akumuliraju i stvaraju tzv. bakterijski plak, koji se nalazi na granici zuba s gingivom. Bakterijska flora se promjeni odnosno prevlast u ustima  preuzimaju loše bakterije. U ovakvim slučajevima, 20 puta se poveća broj bakterija u ustima, koje još naknadno dovode do nekroze okolnog tkiva oko zuba. Plak označava mekane naslage na zubima, koje zaostaju  nakon hranjenja, a pogoduju razvoju bakterija. Može se ukloniti redovnom higijenom zuba, dok se kamenac odstranjuje mehanički, pod općom anestezijom.

Radi postavljanja točne dijagnoze nužno je sistematski pregledati životinju, s obzirom na to da svaku moguću bolest koja dovodi do navedenog stanja karakteriziraju  odgovorajući simptomi, prema čemu se treba provesti i liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr