Povratak

Sljepoća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi odgovorite što dovodi do sljepoće, djelomične ili potpune, kod mačaka? Od rođenja, ili tijekom života? Kako te životinje doživljavaju svijet oko sebe? Konkretno me zanima zbog jednog mačka, koji zbog sljepoće, po procjeni veterinara, vidi 20-ak%, koji se ponaša kao da je pod stalnim stresom, jako je isprepadan i uplašen. Na sve zvukove iz kuće se povlači u kut i često puta se popiški na mjestu od straha! Hvala vam unaprijed, Kristina

O: Sljepoća označava gubitak vida, a može biti urođena ili stečena; potpuna ili djelomična; reverzibilna i ireverzibilna.

Urođena sljepoća je uglavnom genetski uvjetovana, a stečena najčešće nastaje kao posljedica:

1. ozljede oka ili glave
2. glaukoma (povišen intraokularni tlak koji ponekad za posljedicu ima oštećenje vidnog živca, što često rezultira sljepoćom)
3. katarakte (zamućenja leće)
4. tumora oka
5. povišenog krvnog tlaka (javlja se uglavnom kod bolesti bubrega ili štitnjače)
6. nekih virusnih infekcija
7. diabetes mellitusa (zbog visoke koncentracije glukoze u krvi dolazi do oštećenja kapilara koje hrane mrežnicu, što rezultira problemima s vidom, a u težim slućajevima i sljepoćom)
8. degeneracije mrežnice (zbog deficitarne ishrane; izloženosti toksinima; infekcije ili nasljedne bolesti)

Životinja koja izgubi vid često mijenja svoje ponašanje, postaje dezorjentirana i djeluje uplašeno kod naglih i neočekivanih pokreta. Često se sudara s predmetima u kućanstvu, a ponekad čak iskazuje i bolnost na palpaciju oka.

Ukoliko se radi o životinji koja je iznenada izgubila vid, period adaptacije će trajati mnogo duže nego kod onih koje su vid gubile postepeno.

Bez obzira na šok koji uslijedi gubitkom vida, mačka se relativno brzo prilagodi novonastalim uvjetima. Naime, iako je izgubila vid, mačka će se oslanjati na svoja druga, ''zdrava'' osjetila, a to su prvenstveno njuh i sluh.

Na obrazima, šapama i ispod repa mačke imaju mirisne žlijezde koje luče feromone, te im na taj način omogućuju lakše prepoznavanje vlastitog, ali i tuđeg teritorija.

Sluh im je razvijen do te mjere da mogu čuti zvukove koje čovjek uopće ne registrira, a osim toga imaju sposobnost vrlo preciznog lociranja izvora zvuka.

Osim njuha i sluha, slijepa mačka će se oslanjati i na informacije koje prima brkovima. Naime, oni im služe kao svojevrsne ''antene'' kojima hvataju vibracije zraka, što im omogućava izbjegavanje predmeta u prostoru.

Kako biste svojoj slijepoj mački olakšali i učinili period prilagodbe na novonastale uvjete što kraćim, trudite se javiti joj se svaki put kada joj prilazite, nastojte ne raditi nagle pokrete, ne mijenjajte raspored predmeta i pokućstva (jer se mnoge mačke snalaze u prostoru prema sjećanju) i pokušajte joj omogučiti igranje s igračkama koje zveckaju ili proizvode druge zvukove.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr