Povratak

Socijalizacija odraslog mačka i navikavanje na život u zatvorenom prostoru

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Hranimo jednog odraslog mačka od oko godinu dana. Ulazio je u našu kuću i to mu se svidjelo. Ipak, nikada nije bio opušten i nije želio sjedati u krilu, iako nam je preo. Zanima me bi li bilo moguće potpuno socijalizirati tog mačka za život u kući ili bi se on bunio ako bismo ga po noći željeli zatvoriti u kući, te koliko bi to za njega bilo dobro? Ivan

O: Mačke su poprilično inteligentne, samostalne i snalažljive životinje koje, ako im se dovoljno vremena posveti, mogu postati poprilično socijalizirana i društvena bića.

Smatra se da mačići razvijaju svoja društvena ponašanja u periodu od tri do sedam tjedana starosti. Ako se unutar tog perioda života ljubimca osigura dovoljna interakcija s pripadnicima drugih životinjskih vrsta te ljudi, velika je vjerojatnost da će se veza ostvarena zadržati i tijekom cijelog života. Na takav način je moguće prevenirati strah i nepovjerenje ljubimca te osigurati skladan suživot mačke i drugih ljubimaca te mačke i ljudi.

Određena ispitivanja provedena na vodećim institutima u Velikoj Britaniji dovela su do zaključka da, ako postoje dobri uvjeti, mnoge odrasle mačke je moguće dovesti u stanje da mogu "normalno", u skladu i bez straha, živjeti s nama. Naravno, za prije navedeno potrebno je osigurati dovoljno vremena i mnogo strpljenja.

U svakom slučaju, gotovo sve odrasle mačke, kada im se pruži prilika, emocionalno su sposobne izgraditi snažnu novu vezu s nama. Međutim, potrebno im je osigurati dovoljnu količinu aktivnosti, zanimacije, igrački, grebalica te poslastica - kao nagrada za pozitivne reakcije i interakcije. Na takav način, moguće je djelomično kompenzirati aktivnost i lov koje ljubimci u vanjskom svijetu, na dnevnoj osnovi, provode.

Stoga, postoji velika vjerojatnost potpune socijalizacije ljubimca kada isti prihvati Vašu ljubav, sigurnost i izvor hrane koju pruža Vaš dom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr