Povratak

Spolna zrelost, parenje i dužina života mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam sijamsko-katuzijsku mačku staru 6 godina. Ona se još uvijek tjera i koti (2 puta godišnje). Možete li mi reći do kada će se ona moći tjerati i kotiti i koliko bi dugo mogla živjeti (bez toga da se razboli ili da strada na cesti)? Hvala, Nikolina

O: Ženke životinja mogu ostati gravidne tek kada spolno sazriju. Sa spolnom zrelošću spolni organi, jajnici i maternica, počinju normalno funkcionirati.  Na jajniku se stvaraju mjehurići, tzv. Graafovi folikuli, koji pucaju te se u jajovod ubacuju jajašca, tj. ženske spolne stanice, sposobne za oplodnju. Samo su jajnici spolno zrelih ženki sposobni proizvoditi ženske spolne stanice.

Spolna zrelost pojavljuje se u različitoj dobi, ovisno o vrsti i pasmini životinje, klimatskom području u kojem borave životinje te prehrani i njezi životinja.

Spolna zrelost ne mora biti istodobno i fizička zrelost za rasplod. Najčešće organizam spolno zrelih ženki nije fizički dovoljno razvijen da bi bez štete po zdravlje mogao podnijeti graviditet, porođaj i laktaciju. Ženke životinja su zrele za rasplod tek kada se fizički potpuno razviju i dosegnu prosječnu veličinu za vrstu i pasminu kojoj pripadaju. Važno je da kostur životinja bude potpuno razvijen, kako bi porođaj tekao bez poteškoća.

Spolno zrele ženke u određenom vremenskom razdoblju očituju različite znakove spolnog uzbuđenja. Ti se znakovi skupnim imenom nazivaju tjeranje, gonjenje ili estrus. Najvažniji znak tjeranja je pojava spolnog nagona.

U rasplodu mačke ostaju 5-6 godina.

Mačke spolno sazrijevaju u dobi od 5 do 9 mjeseci.

Sterilizacija ženki uključuje veću abdominalnu kirurgiju, a može se obaviti i prije dostizanja spolne zrelosti (5 mjeseci starosti). Uklanjaju se jajnici i maternica do grlića maternice. Sterilizacijom možemo smanjiti broj neželjenih trudnoća i probleme vezane uz spolne hormone. Nekontroliranim parenjem raste broj neželjenih mačaka. Za mačke držane isključivo u unutrašnjem prostoru, parenje ne dolazi u obzir, ali izostanak zadovoljavanja spolnog nagona može dovesti do neugodnih ponašanja, poput štrcanja urina ili "dozivanja". Sterilizacija je povezana i s nekoliko mogućih problema, bez obzira na starost mačke. Primjerice, neke mačke se nakon sterilizacije udebljaju, što se može kontrolirati prehranom. Stoga se preporuča, ako se odlučite sterilizirati mačku, smanjititi joj unos kalorija za otprilike 20%.

U prosjeku, sterilizirane ženke žive godinu dana duže od nesteriliziranih.

Mačke žive i više od dvadesetak godina.

Dodatne informacije o ovoj temi možete pročitati u ranijim odgovorima mojih kolega ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr