Povratak

Spolni ciklus i krvavi iscjedak mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku staru oko 5,5 godina. Kućna je mačka, ne izlazi van i nije sterilizirana. U zadnje vrijeme se često tjera i pred tjeranje sam primjetila da je za njom na plahti ostao nekakav iscjedak, odnosno flekić koji je bio smećkaste boje. Pogledala sam joj pod rep i naslonila maramicu i isto je bilo neki tamniji iscjedak. Inače nema nikakvih promjena s njom, normalno jede i normalno pije vodu, možda malo češće traži vodu, ali to je vjerojatno zbog vrućina. Pa vas molim da mi kažete šta bi to moglo biti? Srdačan pozdrav, Ivana

O:  Prije svega bih Vam htio reći par riječi o samom spolnom ciklusu.

Spolni ciklus u mačaka sastoji se od proestrusa, estrusa, postestrusa, diestrusa i anestrusa.

Proestrus se javlja samo u manjeg broja mačaka. Naime, većina mačaka ulazi direktno u estrus nakon anestrusa, postestrusa ili diestrusa, odnosno estrus je prva faza koja se javlja u toku spolnog dozrijevanja. Tokom proestrusa mačka se intenzivno trlja  glavom i vratom o sve raspoložive predmete, ali ne dozvoljava parenje. Proestrus u prosjeku traje 1, 2 dana.

Estrus  je faza spolnog ciklusa u kojoj se ponašanje mačke mijenja u spolnu receptivnost, odnosno dolazi do prihvaćanja parenja. Mačka se umiljava, uvija leđa, trlja glavom i vratom, miče rep i zauzima karakterističan stav kojim omogućava i olakšava parenje. Mačke u estrusu su nemirne, učestalo i glasno mijauču, čime dozivaju mužjake te izgube apetit. Sama duljina estrusa varira od 2 do 19 dana, a kako su mačke životinje sa induciranom ovulacijom, tako je kod mačaka koje se nisu parile u prosjeku estrus nešto kraći i traje u prosjeku 6,2 dana, dok kod mačaka koje su se parile traje u prosjeku 8,5 dana, bez obzira da li su ovulirale ili nisu.

Postestrus se još naziva i interestrus kod mačaka koje nisu ovulirale jer kod njih ne dolazi do razvoja žutih tijela na jajnicima, već se nakon regresije folikula ciklus ponavlja.

Diestrus je faza spolnog ciklusa koja slijedi nakon estrusa u mačaka koje su ovulirale. Tada je progesteron dominantni spolni hormon u serumu. Diestrus u negravidnih mačaka traje oko 40 dana, a kod gravidnih mačaka 60 dana, a završava luteolizom koja posljedično izaziva pad koncentracije progesterona u serumu.

Anestrus je pojava sezonskog izostajanja spolnog ciklusa koja se javlja u mačaka koje su izložene prirodnom svjetlosnom režimu tokom čitave godine. Kod njih tokom listopada, studenog i prosinca nema spolne aktivnosti, barem kada govorimo o mačkama naše, sjeverne hemisfere.

Treba napomenuti vrlo bitnu stvar, a to je da mačke nemaju obilno krvarenje, kao npr.  kuje, te srž problema koji navodite treba ustvrditi pregledom kod veterinara. Problem bi mogao biti u upali endometrija maternice (odtuda i krvarenje). Sigurnu dijagnostiku treba potvrditi ultrazvukom, stoga je preporuka svakako da se posjeti veterinar, kako bi se na vrijeme krenulo sa adekvatnim liječenjem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr