Povratak

Spolno sazrijevanje i parenje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Htjela bi vas pitati o parenju mačaka. Ja imam mačku od 7 mj. i zanima me kada se one pare, da li ju je bolje pariti u drugom tjeranju (tako svi kažu da je bolje, zašto), da li će ostavljati neugodne mirise ili mokraću po stanu kako bi zabilježila svoj teritorij i gdje da joj se nađe mačak za parenje? Unaprijed hvala, Petra

O: Mačke spolno sazrijevaju u dobi od šest do devet mjeseci, tj. kada dostignu oko 80% svoje konačne težine. Smatra se da mačke moraju imati tjelesnu težinu oko 2,5 kg da bi ušle u spolni ciklus. Mačke rođene zimi ulaze u spolni ciklus nešto ranije.

Za mačke se kaže da su sezonski poliestrične životinje, što znači da se tjeraju 2-3 puta na godinu, iako se mogu tjerati i tokom cijele godine.

Svaki spolni ciklus ima nekoliko faza od kojih je najmarkantnija faza spolnog žara (estrus), koja traje 4-10 dana. U toj fazi mačka dozvoljava parenje. Za vlasnike mačaka važno je znati da ovulacija kod mačaka nastupa aktom parenja, pri čemu se oslobađa samo jedna jajna stanica, što znači da, ako se u toku jednog estrusa mačka pari s više mužjaka, u leglu može biti više mačića od različitih očeva.

Obilježavanje urinom karakteristično je za mužjake, a kod ženki se javlja samo iznimno. Može se javiti, ali kao rezultat promjena u ponašanju.

U vezi pronalaska mačka za parenje, ako se radi o mački čiste pasmine, najbolje je kontaktirati različite felinološke udruge.

Najbolja dob za parenje je kada mačke potpuno završe svoj tjelesni razvoj, tj. nakon godinu dana starosti, a kod nekih pasmina i kasnije, npr. kartuzijska mačka završava razvoj u dobi 2-2,5 godine.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr