Povratak

Spuštanje testisa i kriptorhizam

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, prije 2 mjeseca sam udomila mušku macu, sada je star 6 mjeseci. Nakon posjete veterinaru ustanovljeno je da se maci nije spustio jedan testis i da macu treba operirati. Zanima me kakav je tijek te operacije, koliko je ta operacija rizična, odnosno kakva je post operativna njega, i kako maci mogu olakšati da sve to prođe što bezbolnije? Zanima me i kolika bi bila cijena te operacija, s obzirom da sam ograničena na samo dvije privatne ordinacije u mjestu stanovanja, pa bih željela imati barem neku relaciju kod dogovora sa doktorima!
Unaprijed zahvaljujemo na odgovoru,
Vlatka i Garfi

O: Kriptorhizam je stanje kod kojeg testis nije spušten u mošnju. Može se javiti jednostrano ili obostrano. Učestalija je pojava jednostranog kriptorhizma, bez obzira na vrstu i pasminu životinje. Mužjaci s obostranim kriptorhizmom često su nesposobni za rasplod jer oba zaostala testisa u trbušnoj šupljini često propadaju zbog povišene tjelesne topline u trbušnoj šupljini, što uzrokuje smetnje u stvaranju spermija. Jednostrani kriptorhidi su u većini slučajeva sposobni za rasplod, ali obzirom da se radi o teškoj tjelesnoj mani, takve se životinje isključuju iz rasploda.  Uz kriptorhizam često je prisutna i preponska hernija. Za vrijeme fetalnog razvoja testisi se razvijaju u trbušnoj šupljini u razini bubrega.  Spuštanje testisa odvija se preko processusa vaginalisa, niz stražnju stijenku preponskog kanala i to u popunosti u prvim tjednima života, kod životinja između 6-8 tjedna. Preponski kanal se nakon prolaska testisa zatvara. Uzrok kriptorhizmu u životinja može biti prevelik testis, preuzak ingvinalni kanal ili prekratko sjemeno uže.

Proces spuštanja se može podijeliti u tri faze:

1. spuštanje kroz trbušnu šupljinu od mjesta nastanka do preponskog prstena

2. stvaranje otvora u preponskom kanalu kroz koji testis izlazi iz trbušne šupljine

3. prolaz kroz preponski kanal i spuštanje u mošnju

Poremećaj u odvijanju ovih faza može uzrokovati kriptorhizam, a testis može zaostati od trbušne šupljine do iznad mošnji. Događa se i da se testis započne spuštati, ali završi na krivom mjestu. Kriptorhizam možemo podijeliti na trbušni , preponski ( testis zaostaje u ingvinalnom kanalu), koji je i najčešći, te preskrotalni (testis se nalazi visoko u mošnji).

Svakako je potrebno, kad se utvrdi kriptorhizam, pokušati manuelno testis spustiti, jer se može raditi samo o retraktilnom testisu, dijagnoza kriptorhizma je isključena. Prazna mošnja može biti i posljedicas ektopičnog testisa, odnosno testis se spustio kroz preponski kanala, ali se smjestio na neko neuobičajeno mjesto, te se može raditi o agneziji testisa, odnosno testis u potpunosti nedostaje ili o  atrofičnom testisu. Kriptorhidni testisi s vremenom podliježu neoplastičnim promjenama. Iz testisa koji su zaostali u ingvinalnom kanalu razvija se seminom, a iz testisa koji je zaostao u abdomenu razvija se tumor sertolijevih stanica. Tumorozno promijenjeni testisi, zbog povećanja obujma skloni su torziji. S obzirom na veliku mogućnost neoplastičnih promjena u zaostalom testisu, svakako se preporuča kastracija.

Svaki operativni zahvat, bez obzira na zdrastveno stanje životinje je rizik. Rizik je tim veći, ukoliko je životinja starije životne dobi i lošijeg zdrastvenog statusa. Odluku o operativnom zahvatu može dati operater, odnosno internist koji će ocijeniti - na osnovu kliničkog pregleda i drugih dijagnostičkih metoda - da li je životinja spremna za operaciju i da li joj ta operacija može donijeti više koristi ili štete. Liječenje dolazi u obzir jedino iz estetskih razloga u izložbenih životinja i to pomoću raznih kirurških ili hormonskih zahvata. U hormonskoj terapiji koristi se  gonadotropin releasing hormon, koji potiče ospuštanje gonadotropina. Na taj način se testis stimulira na proizvodnju muškog spolnog hormona, što potiče mehanizam spuštanja testisa. Liječenje  je u suprotnosti s veterinarskom etikom i dolazi u obzir samo u životinja koje ne služe za daljnji rasplod zbog nasljedne prirode takve mane.

U humanoj medicini najčešće se vrši kiruški zahvat orhidopeksija, odnosno testis se oslobađa strukturra koje spriječavaju njegovo spuštanje, a krvne žile i sjemenovod se očuvaju, testis se smjesti u skrotum i pričvrsti. U veterinarskoj medicini se isključivo vrši kastracija. Kod mačaka kriptorhida, zahvat se vrši u općoj anesteziji. Najčešće se radi laparoskopija. U ingvinalnom području napravi se mali rez, te se testis  podvezuje i odstranjuje. Nakon toga vrši se odstranjivanje testisa koji se nalazi u mošnji, odnosno kastracija. 

Više informacija o kastraciji možete pročitati na sljedećem linku: http://www.pet-centar.hr/content/view/271/70

Mišljenja sam, da nema potrebe za žurnim kiruškim zahvatom. Možete pričekati do godine dana starosti (ako je testis u blizini mošnje, odnosno u preskrotalnom području, u pubertetu, pod djelovanjem muških spolnih hormona, ponekad dođe do spontanog spuštanja u mošnje), te ukoliko se zaista radi o zaostalom testisu, odstraniti ga. Informacije o cijenama nemamo. Preporuka je svakako Veterinarski fakultet, klinika za kirurgiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr